På en grusbane i Austrheim har ungdommer og voksne samlet seg. For andre gang har Austrheim Motorsport Club fått låne banen til et treff.

De siste fem årene har tre unge personer fra Austrheim mistet livet i bilulykker. Sammenlignet med innbyggertallet, er Austrheim en av landets hardest rammede kommuner.

Nå har innbyggerne gått sammen for å gi ungdom et tilbud der de kan teste ferdighetene under kontrollerte forhold.

— Vi har hatt en god del ulykker i Austrheim med tragiske utfall, sier Svein Arne Langøy, leder i klubben.

Les også: En mors bønn til unge i Austrheim

- Blir bedre sjåfører

Han mener treningen gjør at ungdommene får bedre kontroll på sykkelen når de senere begynner å kjøre moped på veiene. De som begynner å kjøre i klubben er fra seks år og oppover.

— Dette er et sted der de kan få ut adrenalinet under kontrollerte forhold - i stedet for å ta det ut på veiene, sier Langøy.

Anita Soltveit er både kasserer i motorsportklubben og ungdomskoordinator i kommunen. Hun forteller at kommunen har godkjent planene for en permanent motorsportklubb, som skal ligge ved Rebnord i Austrheim. Nå venter de på et endelig svar fra fylkesmannen.

Inntil de får støtte fra kommunen, skal klubben drives på dugnadsbasis.

— Alle her har kjent på kroppen hvordan det er å miste noen i trafikken. Likevel skjer ulykker igjen og igjen, sier Soltveit.

Klubben håper å få den permanente motocrossbanen på plass så raskt som mulig. Da er målet å holde slike treff flere ganger i måneden.

Hvordan i all verden skal vi nå frem til dem?

Ole Lysø, ordfører i Austrheim

- Står ikke på pengene

Så langt har motorsportklubben 18 medlemmer. En av dem som har tatt turen, er 17 år gamle Nicolay Reksten.

— Jeg synes det hjelper å kunne få kjørt fra seg på en plass der man har lov til det, sier Reksten, som gleder seg til ordningen blir permanent.

— Jeg håper og tror at en motocrossbane gjør at de tar ut kreftene sine her og ikke på veien. Dermed kan ulykkene gå ned, sier ordfører i Austrheim, Ole Lysø.

Han forteller at kommunen forsøker å tilrettelegge aktiviteter for ungdom slik at de ikke kjører fort med bilene sine i helgene.

— Det som skremmer meg mest, er at rett etter en dødsulykke setter ungdommene seg i bilen og kjører som om de har stjålet både bil og bensin. Hva har vi nådd frem med da? Hvordan i all verden skal vi nå frem? Det vet jeg ikke. Hadde jeg visst det hadde vi gjort noe for lenge siden, sier ordføreren.

- Hvor mye satser kommunen på dette?

— Det står ikke på pengene. Den dagen vi trenger penger til dette, har vi pengene. For dette prioriterer vi.

**Les også:

— Vi var udødelige**

Skal kjøres hjem fra fest

Motocrossklubben er bare ett av flere tiltak som er satt i gang for å endre den dystre statistikken. Nora Hansen, folkehelsekoordinator i kommunen, jobber blant annet med å få i gang en ordning der innbyggerne selv kjører ungdommene til og fra fest i helgene.

— Jeg ser for meg at det blir en vaktordning der vi har en mobil som alle kan ringe til. Kanskje skal vi ha faste ruter eller et opplegg slik at utesteder kan ringe oss hvis de ser at noen ikke kommer seg hjem, sier Hansen.

Hun håper å få «Natteravnordningen» i drift om tre til fire måneder, men er avhengig av hjelp fra innbyggerne. Folk i Austrheim er positive til motorsportklubben, og håper den kan bidra til å få ned den dystre statistikken.

— Jeg håper dette gjør at de får respekt for motorkjøretøy og ser hvor farlig det kan være å kjøre, sier Vigdis Opedal.

Didrik Lerøy er glad for ungdom lærer seg å håndtere syklene.

— Om det fører til at de ikke kjører villmann utenfor banen, vet jeg ikke, men jeg håper jo at det ikke skjer, sier han.

— Her lærer de konsekvensene av å kjøre over evne på banen. Derfor håper jeg at de tenker de seg om når de skal kjøre bil, sier Langøy.

Jeg håper de ser hvor farlig det kan være å kjøre.

Vigdis Opedal

Så langt har motorsportklubben 18 medlemmer. FOTO: Sonja Ystaas

Hva synes du om tiltaket? Bruk kommentarfeltet.

NYSGJERRIGE: 17 år gamle Nicolay Reksten viser frem sykkelen til nysgjerrige oppmøtte. Foto: Sonja Ystaas
BEDRE KONTROLL: - Her lærer barna å kjøre fra de er små. Da har de bedre kontroll når de skal ta lappen, forteller Svein Arne Langøy. FOTO: Sonja Ystaas
LITEN BANE: Motorcrossbanen er foreløpig. Planen er å få en permanent og større bane. FOTO: Sonja Ystaas
SVIDD GUMMI: Nickolay Reksten er glad han kan bruke banen til å kjøre fra seg. FOTO: Sonja Ystaas