— Pappa, kan vi gå å se på hestesauen i stedet? spør en liten jente med knallrosa sjøstøvler. Og far lar seg taue fra gjeterhundoppvisning og opp til fjøset, på jakt etter denne besynderlige skapningen og andre spennende oppdagelser som venter på byfolk på gårdsbesøk.

Med motorsager i fleng sørger far og sønn Olav og Stian Antonsen for at lydnivået og aktiviteten holder seg oppe, slik de gjerne bør på en moderne bondegård. Med en duell i øksekast og motorsagtempo engasjerer familieduoen hele den gispende folkemengden så sagflisen spruter.

— De er ikke redd for beina sine akkurat, kommenter en kar i mengden når tømmerhoggerfar og -sønn kontrollert og kjapt kapper tømmerstokkene i tynne skiver, like under skosålene sine.

Gøyere enn snøballkrig

Utstillerne med traktorer og jordbruksmaskiner tar like godt vare på dem som kanskje skal kjøpe og de som bare skal kikke litt.

— Traktor! Se alle traktorene! smiler Daniel Eriksen (2½) bredt med smokken i munnen. Han sitter høyt og trygt i førersetet på sin lånte kjempetraktor og svinger lykkelig frem og tilbake på rattet.

— Han er helt vill etter alt som har med bil, tog, fly og sånt å gjøre. Vi måtte gå i fjøset først, for vi visste at vi ikke ville komme oss bort fra maskinene etterpå, forklarer pappa Einar Eriksen.

Fra løen kommer bølger av barnelatter og spredte høydotter stadig trillende. Midt i høyballene dere inne er det både hoppeslott og lekeplass på en gang.

— Det er mye gøyere enn snøballkrig, for i snøen blir jeg så kald, gliser Hanne Camilla Dolvik (10) og kaster høy på lillesøster Linn Therese (6½) som ligger halvt begravet mellom alt det gulbrune.

By og land, hand i hand

Hos Norsk Trepleieforum står gamlekarene og forsøker å skille 14 treslag fra hverandre, bare vet å se på de våte stammene.

— Rene tippekupongen, ler en og klør seg i hodet.

Husflidsfolket samler seg litt vekk fra fjøslukten, og presenterer en overflod av håndarbeid og brukskunst, blant dem nydelige brystduker fra 1860-tallet, skjerf i angoraull og moderne, lange perlesmykker. Hallfrid og Leiv Flesland fikk med seg håndlagde slegge- og pikkeskaft hjem.

— Produsert i Fusa, tenk det, sier Hallfrid begeistret. Hun er medlem i Fana Bygdekvinnelag, som står for kjøkkenet for alle de frivillige, og koser seg stort.

— Arrangementet er den gamle tanken om by og land hand i hand. Vi vil presentere og synliggjøre landbruksvirksomhet som finnes rundt Bergen for byfolket. Maten kommer tross alt ikke fra hyllene i butikken, sier Odd Fjelltveit, leder for hovedkomiteen.

MED MONSTERSAG: Far og sønn Antonsen tok frem den ene feite motorsagen etter den andre i kappsagingen. FOTO: VEGAR VALDE