Bergensere som er redd de har svineinfluensa fortsetter å strømme til legevakten. Der blir de bedt om å bruke ambulanseinngangen.

— Et dilemma

Mange bt.no-lesere reagerer sterkt på dette. De mener det neppe er særlig lurt å skysse influensasyke inn samme inngang og på samme venterom som alvorlig syke pasienter.

«Slik Bergen kommune bedriver behandling/testing av smittede er helt uforsvarlig», mener en pasient.

— Det er ikke ideelt. Men det er et dilemma. Vi har den legevakten vi har. Det er ikke noe eget smittevernareal, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Han avviser imidlertid at hostende pasienter blir sittende sammen med alvorlig syke.

— De sykeste fraktes rett inn på et behandlingsrom. De andre får et annet rom.

- Men flere pasienter forteller at alle må vente sammen?

  • Det kan ha skjedd. Og det beklager vi. Det har med logistikk og vår kapasitet å gjøre. Men alle med influensasymptomer får utdelt munnbind. De står ikke og hoster på ambulansepasientene som kommer inn. Smittefaren er begrenset, sier van Betten. Les også: Svineinfluensa kan stoppe Norway Cup

Burde holdt seg hjemme

Legevaktsjefen sier de ikke har noen god alternativ måte å ta imot influensapasientene på, sier van Betten.

— Vi kunne tatt dem inn hovedinngangen, men det hadde vært problematisk å sette dem på venterom sammen med de andre pasientene.

I forrige uke skrev bt.no at folk oppfordres til å la være å oppsøke legevakten. Har man vanlige influensasymptomer, bør man heller holde seg hjemme, eventuelt oppsøke fastlege. Unntaket er dersom man er alvorlig syk eller har andre alvorlige sykdommer fra før. Van Betten gjentar denne oppfordringen.

— Det har vært ganske travelt i helgen.

- Burde mange som oppsøker legevakten heller holdt seg hjemme?

— Ja, folk har nok en annen oppfatning av hva som er alvorlig sykdom enn det helsepersonell har.

Bjørn Erik Larsen