— Jeg tenner lys for min familie, sier Tomas P. fra Litauen. Han har ridd på en motorsykkel til byen langt i vest og synes han må besøke Guds hjem. Freden og arkitekturen gir han noe.

Domkirken er sammen med Korskirken åpne kirker i Bergen i disse tre sommermånedene. Hver eneste hverdag er det gratis å besøke kirkene. Her kan turister og fastboende be en bønn, tenne et lys, fotografere eller bare rolig hvile bena.

Tomas er ikke alene om å tenne lys. Langs hele lysgloben bak i kirken blafrer levende flammer. Ikke lenge etter at et lys er sluknet, tenner noen et nytt.

500 innom hver dag

En egen stillhet preger kirkerommet. Eldgamle kirkevegger fjerner dem fra byens larm og hektiske puls noen minutter. Ingen roper til hverandre. Bare blitslys og kameraklikk bryter freden.

— Jeg har reist med Hurtigruten fra Kirkenes og har to dager her i Bergen. En rolig stund i kirken gir noe ekstra. Historiens vingeslag slår mot oss i dette gamle byggverket, sier Berit Hanson fra Helsingfors.

Hun har rett. Domkirken har røtter 900 år tilbake i historien. Fransiskanerne fikk overta kirken da de kom til byen i første halvdel av 1200-tallet. De bygget den ut til en nøktern, monumental klosterkirke nesten uten utsmykning. Kirken har bare ett sideskip. Fransiskanerne mente at ikke alt skulle være fullkomment. Bare Gud er fullkommen.

Strømmen av turister er ganske jevn. Et reisefølge fyller midtgangen noen minutter, men som regel er det enkeltpersoner, familier og små grupper som søker til kirken. Her er like mange unge som eldre turister å se.

— 60 sto og ventet utenfor da jeg åpnet dørene klokken 11. Til vanlig kommer det 500 innom i løpet av en dag eller nærmere 50.000 i løpet av sommeren, sier Domkirkens sommervert Eivind Elseth.

De fleste kommer innom for et kort besøk. Noen vender tilbake uke etter uke. Enkelte setter seg ned og blir værende ganske lenge. Torsdagene er særlig populære. Da tilbys også en gratis orgelkonsert klokken 12.

— Jeg får en og annen hyggelig samtale med noen av dem som stikker innom. De engelsktalende turistene er ikke redde for å spørre, forteller Eivind Elseth.

Engelske murere

— Vi besøker alltid en kirke der vi er. Det er noe hellig ved en kirke. Her kan vi tenke på Gud, sier Hannelore og Klaus Hüllen fra Düsseldorf.

De bemerker at Domkirken i Bergen er langt enklere utsmykket enn mange av de katolske kirkene de besøker i Tyskland.

Korte fakta om kirken er trykket på norsk, engelsk, tysk, spansk og fransk og italiensk. Dessuten kan også japanerne få med seg at murerne som utførte det praktfulle steinarbeidet i våpenhuset sannsynligvis var samme som utførte deler av arbeidet på Westminster Abbey.

— Her finner vi fred, sier Michael og Anne-Éve Fink.

De har satt seg ned på en av benkene utenfor kirken og skriver kort hjem til venner og kjente.

Knut Strand
Knut Strand
Knut Strand
Knut Strand