LOTTE SCHØNFELDER

Bakgrunnen er at Markens Bataljon for tiden samler stoff til korpsets 150-årshistorikk som skal foreligge til jubileet i 2009. Korpset har selvfølgelig e-postadresse — og via den kom to gode historier. Den ene var om antakelig verdens eldste buekorpsgutt (100 år), den andre fra en norskamerikaner. Det var John Nilsen. Faren hans hadde gått i Markens, og nå skulle ekteparet endelig en tur til Norge og Bergen.

Faren fortalte om Markens

— Vi har alltid ønsket å reise hit, men det ble ikke noe av før Sons of Norway sa: Bli med oss i september. Fly til Oslo og så til Kirkenes og sørover med Hurtigruten, forteller John og Helen og smiler med hele ansiktet, så turen har tydeligvis vært vellykket hittil.

Johns far - som emigrerte til USA i 1925 - hadde fortalt mye om Markens både til sønnen og svigerdatteren og var mektig stolt av medaljen han hadde fra sin tid i korpset. Siden sønnen omsider skulle til farens fødeby, ville han se om Markens fortsatt var i live - og fant, i disse datatider, korpsets hjemmeside.

— Kan du norsk?

— Nei, dessverre. Min far prøvde å lære meg det, men jeg var ikke interessert nok.

Fant gammelt bilde

John regnet imidlertid med at vi på denne siden av Atlanteren kunne engelsk, og dermed ble kontakten opprettet mellom ham og Tony Jensen, formann i historiekomiteen i gamlekarforeningen. Og Tony Jensen fant et bilde fra 1917 som viste at ikke bare Johns far Henrik, men også onkelen Hans gikk i korpset.

— Det visste jeg ikke, sier John som heller ikke visste om mottakelseskomiteen. I går ettermiddag fikk han og konen en liten omvisning og orientering i Markens lokaler og kunne selv vise frem faren Henriks medalje.

TIL MINNEALBUMET: John Nilsen, USA, fotograferte selvfølgelig mottakelseskomiteen fra Markens Bataljon, farens gamle korps.