— Jeg har bestemt meg for fire nye år i Os. Vi har ennå mye ugjort, sier Søviknes til Bergens Tidende.

Kleshenger i utstillingsvindu

Soningstiden kan være over for Frp-kronprinsen som måtte trekke seg i vanære i fjor vinter. I det stille har venner av Søviknes loddet stemningen i Hordaland Frp, og nå satser han på fire nye år i politikken.

Søviknes blir ganske sikkert ikke utfordret i Os, men det gjenstår å se om Høyre velger Frp som partner etter fire år som kleshenger i Frps utstillingsvindu. For i Os Høyre er man etter bråket rundt Søviknes i fjor lite begeistret for nye fire års skyggetilværelse.

Det gjør at Søviknes også er aktuell som listetopp for Frp i fylkestinget. Blir han ikke ordfører i Os, trenger han flere bein å stå på. Søviknes sier han ikke har bestemt seg.

Trakk seg fra landsmøtet

— Jeg vet ikke hva jeg gjør. Dette kommer jeg til å fortelle nominasjonskomiteen i løpet av mai måned.

Nominasjonskomiteen ledes av Arvid Blommedal, bydelsstyreleder i Åsane. Det er ingen hemmelighet at Blommedal har vært begeistret for Søviknes. Han ledet valgkomiteen i Hordaland Frp som foreslo Søviknes som delegat til landsmøtet. Men både Blommedal og Søviknes fikk bråk, og Søviknes takket nei til å være delegat.

— Vi har bedt alle kandidater om å melde fra om de ønsker gjenvalg, er alt Blommedal vil si til BT.

Risikerer bråk

Søviknes fikk fjerdeplassen på Frp-listen til fylkestinget foran valget i 1999. Avgjørende for om han vil gå for førsteplassen er om dette møter motstand sentralt i partiet. Vekker det sterke negative reaksjoner, har BT grunn til å tro at han ikke står løpet ut.

Hvordan man reagerer er avhengig av flere forhold. Bergens Tidende har snakket med flere sentrale tillitsvalgte i Hordaland. Deres oppfatning er at man sentralt ikke kommer til å legge seg opp i Hordalands valg.

Et hinder for toppjobben i Hordaland er uansett vekke. Fylkesformann og gruppefører i fylkestinget, Jan Koløy, ønsker Søviknes velkommen.

— Jeg støtter han fullt ut. Dersom han vil ha førsteplassen, kommer jeg ikke til å kjempe imot. Han er en dyktigere politiker enn meg.

Bergen bestemmer

Koløy har 20 år bak seg i kommune- og fylkespolitikken, og har ikke bestemt seg for om han tar en ny runde.

— Jeg må diskutere dette både med konen og folk i partiet før jeg bestemmer meg.

Uten Koløy som motstander er et hinder vekke, men Søviknes er på ingen måte i mål. I Bergen Frp er det delte oppfatninger av om Søviknes skal få førsteplassen. Det samme er det på Askøy og i deler av Nordhordland.

For mange tenker lengre frem i tid. Til stortingsnominasjon i Hordaland, til nye landsmøter i Frp, ja sågar til ledende tillitsverv sentralt i partiet. Allerede til helgen kan Søviknes sine venner få de første reaksjonene. Da holder Frp landsmøte på Gardermoen.