I Oslo kan studentene juble over lavere priser på leiemarkedet.

— Jeg var overbevist om at det skulle ordne seg raskt, enten med annonser eller gjennom bekjente, sier hovedfagsstudent Tone Winsnes (25) fra Bønes i Bergen.

— Huh! Det ser dårlig ut.

Bak en grønn ytterdør i en kjeller i Bergen sentrum pakker hun tøy i sekker. Hun skal være ute 1. august. Ny adresse er fortsatt ukjent.

Sammen med en venninne begynte hun hybeljakten i slutten av mai. De ville være tidlig ute. I god tid før rushet.

— Nå står jeg her. Jeg får lov til å bo hos kjæresten min og kameraten hans. Men det er ingen god løsning.

Ingen under 7000,-

Mens utleieprisene ramler i andre storbyer, må ferske studenter i Bergen ruste seg for et rotterace i hybelmarkedet.

— I andre byer har det vært en prisnedgang på omtrent ti prosent. Slik er det ikke i Bergen. Prisene kommer i hvert fall ikke til å gå ned fremover, sier Egil P. Pedersen, administrerende direktør ved Studentsamskipnaden i Bergen.

Tone Winsnes satser på privatmarkedet. Fire ganger har hun og venninnen rykket inn serier med annonser i BT og BA. De ønsker seg til sentrum eller Sandviken.

— Det er veldig få som ringer på annonsene. De som ringer har som regel noe ganske usentralt eller dyrt. Vi er ikke kresne. Men 8000 kroner måneder, det vil si 4000 på hver, er for mye, sier Winsnes.

Hun kan strekke seg mot 3500.

— Jeg har følelsen av det var lettere å finne noe til 2500 kroner før. Ingen av de vi har snakket med i sommer har tilbudt treromsleilighet til under 7000.

Tregt salg - mer til leie

I de to andre store studiebyene Oslo og Trondheim fører et tregt boligmarked til at mange velger å leie ut i stedet for å selge. Utleieprisene går ned. Ifølge Dagbladet har prisene ramlet 10-15 prosent i hovedstaden.

— I forhold til Oslo har Bergen vært billig. Det er derfor ikke så mye rom for at prisene vil synke, sier administrerende direktør ved Studentsamskipnaden, Egil P. Pedersen.

Universitetet i Bergen hadde 22 prosent flere søkere enn i fjor. Selv når 5000-6000 nye studenter inntar Bergen, mener Pedersen det ordner seg for de fleste.

— Alle våre 3000 enheter er per dags dato opptatt. Men det er muligheter på det private markedet, våre hybler og leiligheter utgjør bare omtrent 12 prosent av det totale tilbudet i byen.

Bekymrede foreldre

Studentsamskipnaden kan love midlertidige tilbud for dem som er i krise, og anbefaler studenter å kikke utenfor sentrum. Man behøver ikke å dra lenger enn til Sandvikssiden, før presset letter. Stig Høisæther i Leieboerforeningen Bergen tror studentene må slite hardt.

— Jeg skulle ønske Universitetet hadde sett studieplassene i sammenheng med mengden leieboliger, sier han.

Han merker økt pågang fra studenter. Og bekymrede foreldre.

HYBEL? - JA, TAKK: Tusener av studenter har nettopp fått studieplass. Jakten på husvære er i gang. - Vi bestemte oss for å begynne å lete tidlig. Men her står jeg, sier Tone Winsnes, som må ut av hybeldøren innen fredag morgen. Hun vil flytte i kollektiv og dele boutgiftene med en venninne.<p/>FOTO: KNUT STRAND