Mandag skal bystyregruppen til Frp diskutere byrådets forslag om økte bompengesatser. BT har snakket med de fleste av partiets bystyrerepresentanter, og samtlige medgir at det er en vanskelig sak for partiet. Noen sier også rett ut at de er sjokkerte over opplysningene om at bompengesatsene må opp, men det ønsker de ikke å sette navnet sitt bak.

Les mer: Bompengene øker med 50 prosent

Kjemper med nebb og klør

– For meg er dette en veldig viktig sak, så jeg vil kjempe med nebb og klør mot økte bompenger internt i partiet. Samtidig skal vi være lojale til felles beslutninger, og vi har allerede sagt ja til den felles byrådsplattformen. Har vi sagt A, må vi vel si B, sier Steinar Frøiland.

Han var selv skeptisk til byrådsplattformen, men sier at han vil bøye seg for flertallet i partigruppen.

Bystyremedlem Olav Lundestad velger å være åpen om Frps dilemma i denne saken.

– Spørsmålet er om vi skal være pragmatiske eller trofaste mot det vi har sagt til velgerne. Frp sitt inntog i byrådet har satt sitt positive preg på veldig mye i Bergen. Så det ville være synd om det gode samarbeidet skulle skjære seg.

– Dessuten synes det jo klart at det uansett vil bli flertall for søknaden om bompenger ved at i hvert fall KrF og Arbeiderpartiet stemmer sammen med Høyre. Et nei fra Frp ville altså ikke endre på noe som helst i denne saken.

– Men hvis dere nå sier ja til bompenger, som attpåtil skal brukes til bybane, hvordan vil du forklare det overfor velgerne?

– Jeg tror velgerne også ønsker at vi skal være pragmatiske, sier Olav Lundestad.

Frykter for Ringveg vest

Gruppeleder Tor Woldseth mener det største dilemmaet er at et nei til økte bompenger også kan bety et nei til å fullføre Ringveg Vest.

– Det vil koste enormt mye å måtte rigge opp igjen hele anlegget senere. Og så lenge staten ikke bidrar slik den burde, står vi igjen med at bilistene må betale for å få veien ferdig, sier han.

Når det gjelder Bybanen, som han konsekvent omtaler som «denne trikken», vil han ikke bruke bompenger til den.

Andre bystyremedlemmer som BT oppnådde kontakt med, var mer lukket.

– Jeg har ingen kommentar, sier partiets fraksjonsleder i komité for miljø og byutvikling, Ellinor Vorland.

– Denne saken vil jeg ikke kommentere før vi har behandlet den i bystyregruppen, sier Monica Nilsen. Hun sitter også i fylkesutvalget og skal være med å behandle den samme søknaden der.

BT var også i kontakt med Janne Halvorsen, Jarle Veivåg Tove Christoffersen, Helge Stormoen, Idar Nummedal og Siv Gørbitz. Ingen av disse ville kommentere saken. Vi fikk i går kveld ikke fatt i Helen G. Wathle Kongshavn og Eiler Macody Lund.

Hva bør Frp gjøre? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.