Stockholm: For første gang har svenskene gjenvalgt en borgerlig regjering, ifølge valgdagsmålinger.

Reinfeldt og hans allianseregjering får en samlet oppslutning på 48,2 prosent på valgdagsmålingen til TV 4. Det rødgrønne alternativet får støtte fra 46,4 prosent av velgerne.

På SVTs valgdagsmåling får de borgerlige 49,1 prosents oppslutning, mot 45,1 for de rødgrønne.

Sverigedemokraterna

Men begge valgdagsmålingene viser også at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen, med henholdsvis 4,1 og 4,6 prosents oppslutning hos TV 4 og SVT.

Det betyr at allianseregjeringen ikke ser ut til å få flertall alene.

Hvis dette resultatet blir stående, har svenske velgere uansett skrevet historie: Aldri tidligere har de gitt en borgerlig regjering fornyet tillit i Sverige, som gjennom hele 1900-tallet var sterkt dominert av Socialdemokraterna.

For de rødgrønnes statsministerkandidat Mona Sahlin ser valget ut til å bli en solid nedtur, både for hennes parti Socialdemokraterna og for sentrum-venstre-alternativet.

Reinfeldts konservative Moderaterna er det største partiet i alliansen, hvor også Kristdemokraterna, Centerpartiet og Folkpartiet er med.

Blå bastion

Valgkampen var preget av to klare alternativer som sto mot hverandre, med Reinfeldt og Sahlin i spissen for hver sin blokk. Alle de siste meningsmålingene tydet på at de borgerlige ville gå av med seieren.

I den mørkeblå bydelen Östermalm i Stockholm var det søndag liten tvil om hvor sympatien lå.

De borgerlige har klart seg bra i de fire årene de har hatt makten, styrt økonomien godt og startet på et viktig arbeid med å endre Sverige, mener flere velgere som stemte i valglokalet på skolen Hedvig Eleonora.

— De trenger fire år til for å fullføre sine prosjekter og rette opp det som ikke har blitt helt bra, sier Ewa Vanhoenacker, som stemte for alliansen.

— De er friske og kommer med nye ideer. Det trengs i Sverige, sier mannen Toon til NTB.

Solidaritet

Økonomi og velferd og ikke minst sysselsetting var viktige saker i valgkampen, hvor Moderaterna presenterte seg som «Sveriges eneste arbeiderparti».

Men opposisjonen, med Socialdemokraterna i spissen, mener de borgerlige er i ferd med å bygge ned velferdsstaten og fører en politikk som ikke tar hensyn til de svakeste i samfunnet.

Vänsterpartivelgeren Nina Ekhult fulgte partiets leder Lars Ohlys siste appell i Stockholm søndag og var enig i det aller meste av det han sa.

— Rettferdighet og solidaritet betyr mest. Skole og eldreomsorg har vært de viktigste sakene for meg i valgkampen, sier hun til NTB.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet utgjorde det rødgrønne alternativet.

Nesten 2,2 millioner mennesker forhåndsstemte i årets valg, noe som er ny rekord. Valgoppmøtet var ventet å bli høyt.