Er du kvinne, selvstendig næringsdrivende og gravid, har du i dag en stor utfordring. Fødselspengene er nemlig ikke mye å rope hurra for. Mens vanlige lønnsmottakere får kan velge mellom enten 80 prosent lønn i ett år eller hundre prosent lønn i ti måneder, får selvstendige næringsdrivende langt mindre (se faktaboks).

— Uten rettigheter

Bonde og gründer Solveig Lilletvedt ble negativt overrasket da hun sjekket hva hun har krav på når hun om en måned blir mor.

— Jeg reagerer på at jeg som gründer står nærmest uten rettigheter. Jeg må kjøpe en dyr tilleggsforsikring gjennom Trygdeetaten for å få rettigheter, sier Lilletvedt.

Etter dagens regler får Lilletvedt kun 65 prosent av sin gjennomsnittlige lønn de siste tre år, dersom hun tar permisjon i 42 uker. Kjøper hun en såkalt «frivillig tilleggsforsikring» gjennom Trygdeetaten, kan hun få noe mer. Det er imidlertid dyrt. Og for sent å kjøpe når man er gravid, man må ha tegnet en slik forsikring senest ti måneder før fødselen.

Det kan bli endret til Lilletvedt får sitt neste barn. Noe av det siste regjeringen Bondevik gjorde var nemlig å legge frem et forslag til endringer i regelverket for selvstendige næringsdrivende i forbindelse med fødselspermisjon. Det kan bety at gründere kan oppnå 100 prosent utbetaling av fødselspenger fra første dag.

Bekkemellem avgjør

Likestillingsombud Kristin Mile er svært positiv til forslaget.

— Det skisseres her en situasjon hvor selvstendig næringsdrivende kommer på lik linje med arbeidstakere. Så lenge man ønsker at også kvinner skal ha mulighet til å starte gründervirksomhet, må man også legge til rette for det, sier Mile til Bergens Tidende.

Likestillingsombudet har gitt en positiv høringsuttalelse til forslaget. Men når det eventuelt kan bli en realitet, er ikke godt å si. Den nye likestillingsministeren Karita Bekkemellem (Ap) må ta stilling til hva hun mener om saken, før den sendes til Stortinget. Informasjonsrådgiver Eva Karin Dahle i Barne- og familiedepartementet sier at det foreløpig ikke er klart hva den nye regjeringen vil.

LIKE RETTIGHETER: - Dersom man ønsker at også kvinner skal ha mulighet til å starte gründervirksomhet, må man også legge til rette for det, sier likestillingsombud Kristin Mile. Arkivfoto: (Lise Åserud, Scanpix)