De er alle menn under 28 år. De fleste er ugifte. Ingen av dem har barn.

Bergens Tidende har møtt toppolitikernes rådgivere i Bergen — en innflytelsesrik gjeng som arbeider i kulissene.

Se oversikten over bergenspolitikernes rådgivere

Lite champagne

Peter Christian Frølich (24) ser ikke mye til kjæresten for tiden. For et år siden tok han seg fri fra jusstudiene for å bli rådgiver for kulturbyråd Harald Victor Hove (H).

Det har han ikke angret på, selv om jobben til tider er svært krevende.

— Enkelte dager kommer du på jobb klokken fem om morgenen og er hjemme igjen to om natten. Det er en jobb man må sluke med hud og hår, men det er kjempegøy. Ingen dager er like. Vi kan sitte i forhandlinger med BKK om økonomiske spørsmål på formiddagen, dra videre og møte et idrettslag for så å delta på en utstillingsåpning om kvelden.

— Men det er lite champagne og kanapéer! De lovet mye av den slags i kulturlivet, men jeg har enda ikke sett mye til dem, ler Frølich.

Høyt tempo

Frølich mener man må ha en genuin interesse for politikk for å jobbe som rådgiver. Helst bør man selv være medlem av partiet.

— En satanist søker liksom ikke jobb som rådgiver hos en prest. Dersom man ikke er hellig overbevist om at retningen man har er riktig, kan man ikke fungere som rådgiver.

En satanist søker liksom ikke jobb som rådgiver hos en prest

Frølich tror ikke jobben som spinndoktor appellerer til folk i etableringsfasen.

— Satt litt på spissen, så er det ingen oppsigelsestid. I praksis kan man stå uten jobb uken etter. Både usikkerheten og arbeidstempoet er konstant høyt, det passer nok ikke for alle, tror han.

Hvisking i øret

I politikk er det ofte de som skriker høyest som får oppmerksomhet, tror Frølich. Derfor er arbeidet mot mediene spesielt viktig for en politisk rådgiver.

— Det er viktig å ha en god tone med journalister. Det er klart at man serverer jo gjerne spesielt positive sider av saken. Men jeg har opplevd at man har solgt inn en sak, og så setter man kaffen i halsen når man åpner avisen dagen etter.

Hva gjør du da?

— Da tar jeg en telefon til journalisten.De flestehar mangode erfaringer med.Enkelte journalister erskeptisketil det mangir demav gladsaker, og leter med lysog lykter forå finne negative vinklinger. Det er helt fair, men noen blir nærmest overkritiske.

Hender det at du må irettesette byråden?

— Det har skjedd. Litt hvisking i øret kan forekomme. Når han intervjues på telefon, hender det at det blir noen post-it-lapper underveis i samtalen. Men Hove er så rutinert, så sier han noe dumt, så forstår han det selv.

24-åringen har et nært forhold til sin sjef, og de to tar gjerne en øl sammen i helgene. Da kulturbyråd Hove i sommer giftet seg, var det Frølich som leste gjennom bryllupstalen.

— Harald Victor og jeg ser hverandre både hverdag og helg, så jeg klarer ikke helt å skille mellom fritid og jobb, sier han.

Hender det at du bistår ham med private ting?

— Jeg var med å bære en vaskemaskin laget av sementelementer for en stund siden. Det var like før jeg slapp taket med vilje, smiler Frølich.

Døgnet rundt

Politisk rådgiver Morten Storebø (28) har selv vært aktiv i politikken i Høyre i Austevoll. Siden november 2009 har han stort seg befunnet seg to skritt bak byrådsleder Monica Mæland (H).

Han betegner seg som over gjennomsnittet politisk interessert.

— Jeg tror ikke jeg er en spinndoktor etter britisk oppskrift. Jeg driver nok innsalg, men påvirker sjelden medier direkte. Jeg har tro på at journalistene kan gjøre jobben sin. Men det har vel hendt at jeg har hjulpet noen journalister litt på vei med vinklinger, ja.

— Noen ganger velger journalisten en vinkling som jeg kan jeg være uenig i. Hvis jeg skal få Monica på trykk, ønsker jeg selvsagt at det blir så fordelaktig som mulig.

Hvor mye makt har spinndoktorene?

— Jeg tror nok at massive informasjonsavdelinger helt sikkert utgjør en kraftig påvirkning på media. Men i Bergen skjer dette i mindre skala. Bergenspolitikken er gjennomsiktig.

Hvorfor er det bare unge menn som er rådgivere i Bergen?

— At det er menn tror jeg er en tilfeldighet, men at det er unge mennesker handler om at de er i en livssituasjon der de har anledning til lange dager og mye jobb.

En vanlig dag på jobben

En vanlig dag for Morten Storebø består av å forbereder taler, planlegge medieutspill, reiser og innlegg. Han følger med Mæland på de fleste møter av politisk art. Som byrådslederens nærmeste rådgiver må han være tilgjengelig døgnet rundt.

Hadde Monica ringt midt på natten, ville jeg tatt den, for å si det sånn

— Telefonen min er kun avslått når jeg sitter på fly. Hadde Monica ringt midt på natten, ville jeg tatt den, for å si det sånn.

Jobben hans kan til tider være ekstremt hektisk. Storebø forteller om vanskelige dager på jobb.

— I januar i fjor for eksempel, under luftforurensningen på Danmarksplass. Det var tøffe dager.

Hva er det morsomste med jobben?

— Det gøyeste er å være med på møter der en treffer statsråder. Å se dynamikken mellom toppolitikere i landet er spennende.

Ser du for deg at du jobber som rådgiver om 10 år?

— Nei. Politisk rådgiver er en midlertidig jobb.

- Priviligert

Petter Kvinge Tvedt (26) har vært rådgiver for finansbyråd Liv Røssland (Frp) siden 2006.

— Som politisk rådgiver har en selvsagt en viss innflytelse, sånn sett er jeg priviligert, sier rådgiveren som har utdannelse innen markedskommunikasjon fra BI.

Hele året bistår han byråden i det daglige, forbereder henne på møter og holder kontakt med medier.

Det hender han må trå til på uvante områder.

— En gang løp jeg forvirret rundt for å handle strømper til Liv før hun skulle på en representasjonsmiddag. Men heldigvis har Liv vært bevisst på at jeg er rådgiver, og ikke personlig assistent, sier han.

Han innrømmer at valgkampen innebærer hektiske uker. Allerede lange dager blir enda lengre.

Kvinge Tvedt tror ikke presset på jobben er årsaken til mannsdominansen blant rådgiverne.

— I den tiden jeg har jobbet som rådgiver har jeg hatt flere kvinnelige kolleger. Det at det bare er menn nå, er helt tilfeldig.