SILJE VESTVIK

— Vi har den megakuleste plassen av alle, synes skolebarna i Mathopen.

Denne uken ble den lange, fargerike mosaikkslyngen gjennom det nylagte asfaltdekket ferdig, med god hjelp fra alle elevene. Den nye plassen er skålformet istedenfor helt vanlig paddeflat, og derfor mye morsommere å sykle, ake og løpe på.

Over området går det tre veier. En hellelagt sti mellom to trapper skaper et lite amfi på plassen, og møter en vei av rullestein som barna selv har samlet bidrag til. Til slutt kommer den smaleste veien; en tullete mosaikkstrek i buer og stykker som binder to av inngangene til skolen sammen.

Pynter asfalten

— Vi har vært med på å finne biter til mønsteret og legge ned de der knusegreiene, forteller barna i munnen på hverandre.

Også byggingen av rullesteinsstien har de deltatt i, og de eldste har hjulpet til med å kjøre stein og sement. Elever fra 1. til 7. klasse og SFO holder til på den nye plassen, og de unge brukerne er strålende fornøyd med sitt nestenferdige uteareal.

— Det er blitt mye finere! Nå er det ikke bare en vanlig skole, vi har liksom kunst. Asfalten er blitt pyntet, forteller Karina Milde Davanger (snart 11) og Linn Leganger (10).

Klinkekuler på rød betong

Så ivrige har alle hjelperne vært at de til tider nesten tråkket på hendene til Åse Ljones og Ida Helland-Hansen, de to tekstilkunstnere som står bak utsmykningen. Til vanlig deler kunstnerne verksted på Verftet, og tidligere har de dekorert plassen på Kristi Krybbe skole, der de selv har skolebarn.

— Ved å delta i prosessen, får barna et helt annet eierforhold til plassen og tar litt mer vare på den, sier de.

Tanken bak utformingen er å appellere til barnas fantasi. De tre veiene har allerede blitt populære balanseringstråkk, og en slynge i mosaikkstien har blant annet spilt rollen som «toppen av jordkloden».

— Vi ville ikke lage en låst ramme for leken, som et Paradis. Barna skal bruke plassen slik de har lyst til. De har så mye å bidra med selv, og trenger ikke en ferdiglaget lekeplass, sier Ida.

Til den offisielle åpningen den 23. september skal også en blåturkis platting rundt treet på midten av plassen stå ferdig. I tillegg kommer en rød betongsirkel full av store klinkekuler som lager plass til enda flere fantasileker og nye spill, oppfunnet og konstruert der på den nye skoleplassen i Mathopen.