• Jeg hadde ikke ventet at jeg skulle gå til topps, sier Birte M. Bech, Morvik-jenten som i helgen vant Yrkes-NM i søm. Hun kvalifiserte seg dermed for neste års Yrkes-OL.

SVEIN HALVOR MOE

I slutten av mai får Birte tilbud om å forsvare de norske fargene i Helsingfors. Yrkes-OL er et stort og prestisjefylte arrangement. Da Montreal var vertskap i 1999 var det over 100.000 tilskuere som løste billett. Den erfarne dommeren Toril Christie skal fungere som rådgiver for Bech frem mot Yrkes-OL. Christie la ikke skjul på at det ble kåret en verdig vinner i Trondheim. Birte som har bakgrunn fra Årstad videregående skole, fikk hard kamp Lene Aarstad fra Stavanger.

Aarstad misset mot slutten av den nærmere 22 timer lange konkurranse. Dermed var løpet kjørt for rogalendingen.

— Det er et helt annet presisjonsnivå internasjonalt. Birte må jobbe hardt frem mot Yrkes-OL for å ha noen mulighet til å hevde seg. Bech har mange kvaliteter. Hun er rolig og avbalansert. Det er helt klart et pluss når du skal jobbe under press. Spesielt når det er så mye virak og stor publikumstilstrømning som det bruker å være i Yrkes-OL, sa Christie. Hun håper skolen vil legge forholdene til rette for gulljenta.

Birte M. Bech studerer i Danmark. Hun går på Teko i Herning. Det er en privatskole som eies av danske bedrifter. Den nybakte NM-vinneren skal ha base der i halvannet år til.

— Jeg har lært veldig mye på kort tid og stortrives. Føler meg trygg på at det skal være mulig å få en spennende jobb når jeg er ferdig.

— Hva synes du om oppgaven du fikk tildelt i Trondheim?

— Oppgaven gikk i korte trekk ut på å sy en foret jakke og skjørt på litt i underkant av 22 timer. Det var en utfordring å gjøre det så nøyaktig som mulig på den forholdsvis korte tiden, sa Bech.

MESTER MED NÅL: Birte M. Bech i aksjon under mesterskapet i Trondheim.