MAJ-BRITT DAHL

Hun bor på Eidsvågneset og fikk sjokk da hun i 23-tiden skulle gå fra bussholdeplassen og hjem etter et møte i forrige uke. I stummende mørke snublet hun langs den smale, trafikkerte veien som ikke har fortau. Nå vurderer hun å anmelde byrådet.

— Dette er lek med liv og død. Jeg blir helt oppgitt. Tenker byrådet bare på sparte penger og ikke konsekvensene det kan få for folk? Hvorfor kan ikke veiene være opplyst bare noen få uker til; da blir det jo lysere på natten, sier Bell. Hun er styremedlem i Åsane Høyre, men tar ikke fem øre for å kritisere sine partifrender i byrådet.

Flere klager

Byrådet i Bergen har ifølge byrådens kontor fått flere henvendelser fra folk som reagerer på de mørke veiene utenfor sentrum.

Bergens Tidende har hatt folk på tråden som undrer seg over at dette er kommunens måte å spare 10 millioner kroner på.

Laksevåg politistasjon har også merket at gatelysene er slått av hele natten.

— Folk ringer hit og anmoder oss om å kontakte politikerne i byen for å få lysene på igjen. De synes det er uforsvarlig å kjøre eller bevege seg ute. Vi har også begynt å patruljere oftere i enkelte industri- og boligområder, sier overbetjent Arnfinn Grydeland ved Laksevåg politistasjon.

- Liker det ikke

Politistasjonene i Fana, Fyllingsdalen, Arna og Åsane har ikke fått noen henvendelser - ennå. Men de regner med at folk vil la høre fra seg etter hvert som de oppdager at mørkleggingen er permanent frem til 16. august - selv om nettene blir lysere.

— Vi liker det ikke. I enkelte boligområder blir det veldig mørkt; vi får håpe at de kriminelle er like mørkredde som andre, sier lensmann Arne Vardøy ved Arna og Åsane politistasjon.

Direktør Leif Agnar Ellevset i Trygg Trafikk rister bare på hodet over beslutningen i Bergen om total mørklegging.

Trygg Trafikk viser til at veibelysning er et viktig tiltak for trafikksikkerheten. 35 prosent av politirapportene på landsbasis skjer i mørke eller tusmørke. Risikoen for ulykke øker med halvannen til to ganger når man kjører i mørke. Lys reduserer antall dødsulykker med hele 65 prosent, personskader reduseres med 30 prosent og materielle skader med 15 prosent.

Ingen statistikk ennå

Tiltaket med mørklagte veier er så nytt at det ifølge leder Jan Gunnar Bøe ved trafikkseksjonen, Hordaland politidistrikt, ikke finnes noen oversikt over om antall ulykker har økt.

Byrådsleder Monica Mæland sier til BT at hun gjerne skulle tent lysene igjen hvis hun hadde hatt kommunekassen full av kroner.

— Vi gjør dette av både miljø- og økonomiske hensyn. Kutter vi ikke her, må vi ta pengene fra andre områder. Nå går det mot lysere tider, så kritikken er mer relevant på vinteren, sier Mæland.

Hun kan ikke si annet enn hun har sagt før; bruk refleks og lommelykt.

Det var heller ikke aktuelt å vente med å slukke lysene et par uker.

— Vi har pleid å slukke dem 1. mai, sier hun til Bergens Tidende.

Lensmann Arne Vardøy ved Arna og Åsane politistasjon