• Tenk at ikke flere benytter seg av denne muligheten, sprudler Ellen Lund fra bassengkanten. Så å si hver dag tropper hun opp på Nordnes sjøbad klokken syv for å ta en dukkert før jobb.

Termometeret viser 26,5 grader i bassenget. Akkurat passe klokken syv temperatur for Ellen Lund. Hun er alt på plass i det blågrønne, svømmer som en fornøyd sel under nesten klar himmel.

Hun bader uansett vær. Før jobb, nesten hver eneste dag. Begynte da Nordnes-sesongen åpnet i mai. Sykler fra Årstad til Nordnes til Danmarksplass.

— Jeg har vært helt alene i bassenget mange morgener. Det er merkelig at ikke flere benytter seg av muligheten, men kanskje de ikke er klar over åpningstidene? spør Ellen ... som påstår at hun ikke er sprek.

Uvær ingen hindring

Ekstra deilig synes badenymfen det er når det stormer og regner.

— Da ligger jeg her i det bløte vannet og ser ut mot svart og hvitt hav. Herlig!

At Nordnes sjøbad åpner klokken syv om morgenen, er nytt av året. Det vil si, de hadde en prøveperiode i fjor.

— Vi stoppet i juli, det var rett og slett for liten oppslutning, sier en av formennene, Vivi Sandvåg.

Stamgjest Ellen er redd det samme skal skje i år, og oppfordrer derfor flere bergensere til å benytte seg av det våte tilbud.

— Jeg har forsøkt å få med meg både familie, naboer og kolleger, men det er ikke lett, gitt, sier Ellen.

Denne fredagsmorgenen får hun etter hvert selskap av en herremann og to sprudlende venninner.

— Morgenfugl? Ikke akkurat. Men det er herlig å stå opp uten å ordne seg, bare ta seg en skive og gå ned hit. Jeg får jo så mye energi før jeg går på jobb, gliser tidligere norgesmester i svømming, Annicke Bergh Monsen. Racersvømmevennin-ne Elin Knag har luftig morgenfrisyre og -stemme, og ser frem til kaffe etter svømmeturen. Fem kroner er det ingenting å si på.

Duften av klor og kaffe

Langs bassengkanten kommer badevakt Diana Grindheim med nytrukket kaffe i hvite krus. Solen skinner, luften er klar og småkald, det er stille og fredelig, Ellen svømmer noen lengder til ... og vi skjønner hvorfor hun kommer hit morgen etter morgen.

Badevakt Torgeir Hansen starter også dagen med en svømmeøkt. Må holde kroppen i form, vet du. På en benk sitter formann Svein Harry Sjøvangen og nyter dagen. Forteller at man drømmer om å kunne holde badeanlegget åpent hele året. Det lyder som musikk i Ellens ører.

— Vidunderlig. Jeg selger gjerne kaker for å samle inn penger til et slikt formål, smiler Ellen. Tar en god slurk kaffe og tørker håret litt med håndkleet.

— Det hadde vært morsomt å kunne invitere til skikkelige bergenske vikingfakter hele året, ler Svein.

Nesten gratis oppussing

I 2010 fyller badehuset på Nordnes hundre år. Visste du det? I vår har bygget fått en real ansiktsløftning, og all oppussingen har de syv ansatte tatt seg av selv. Revet vekk store, gamle, grå garderobeskap, slik at små vinduer er kommet til sin rett igjen. Malt vegger i delikate farger både ute og inne.

— Vi har gjort det på regnværsdager, når det ikke har vært så mange gjester her, sier Svein. Diana har sydd hvite, romantiske gardiner og laget blomsterbed. Flere skal det bli.

— Kanskje en liten foss der oppe også, peker hun. Prisen? Bortimot gratis. Her snakker vi arbeidsånd.

Diana forsøker forresten å overtale Svein til å male en stor havfrue på en av fjellveggene bortenfor bassenget.

— Tenk så fint det ville blitt, den hadde vært synlig fra sjøen og alt, sier Diana.

— Jeg kunne jo sittet modell, foreslår Torgeir. 1500 gjester på en god dag Vel. Morgenene er ikke den travleste tiden på dagen, selv om stamgjestene kjenner sin besøkelsestid. Hvor mange kommer innom Nordnes sjøbad i løpet av en dag?

— I går var det rundt hundre, kan jeg tenke meg. Men da var det ikke så bra vær. På en skikkelig godværsdag er vi oppe i femten hundre gjester. Da er det skikkelig gøy, forteller Svein.

Hverdager er sjøbadet åpent fra syv til nitten.

— Men er det sol og masse folk her, holder vi åpent litt lenger. Vi stenger ikke når det ligger tretti mennesker på gresset og soler seg. Selv om det snart hundre år gamle bygget på Nordnes blir pusset og stelt pent med, er det fremdeles bare én dusj - på fellesen. Ute. Eller, det vil si, den har en lysegrønn dør som skjuler det meste, utenom hode og tær.

...og fra den sjarmerende utendørs-innendørs-dusjen kan du faktisk se hele Byfjorden og halve Bergen. Nesten.