Datteren hans og de fire ungene hennes lå og sov da røykvarsleren begynte å pipe ved 01.45-tiden. Stuen sto i brann, og det var bare å komme seg ut av huset.

— Tok på brok og tøfler

Ungene sprang bort til bestefar i nabohuset og ringte på for å få hjelp.

— Jeg tok på meg brok og tøfler, tok tak i hageslangen og spylte inn gjennom et knust vindu, sier morfar Ditlef Fossberg.

Det var full fyr i stuen i Hagane 2. Flammene sto i taket og ut gjennom vinduene, men bestefar visste råd.

— Etter hvert fikk jeg med meg hageslangen inn gjennom verandadøren og slo ned brannen. Arnestedet var bak sofaen, sier nattens helt.

Alle i sikkerhet

Far i huset var bortreist, så moren var alene med familiens fire barn - i alderen 6 måneder til 9 år. Alle kom seg velberget ut.

Det er ikke første gang Ditlef slukker branner.

— Jeg har vel vært med på å slukke fem branner gjennom årene, en av dem på en butikk for mange år siden, sier den pensjonerte sjøkapteinen.

Brannvesenet berømmer ham for innsatsen.

— Han ordnet opp og gjorde en svær innsats, sier brannsjefen i Leikanger, Arild Henjum.

Tynn hageslange

Bestefar var effektiv i kampen mot flammene.

— Vi rykket ut med ti mann og la ut slanger. Da vi kom frem til huset, hadde han allerede greid å slukke med en halvtoms hageslange. Den kan gjøre nytten, den, hvis man bruker den riktig, sier brannsjefen.

Skadene i stuen ble omfattende, og det er røykskader i hele huset. Familien blir nødt til å finne seg et midlertidig sted å bo mens huset pusses opp.

— Nå er de hjemme hos meg, sier Ditlef Fossberg. - Vi finner nok en løsning.

Årsaken til brannen er ennå ikke kjent.

Knut Strøm
Knut Strøm