Rundt klokken 20.00 tirsdag kveld kom politiet på døren hjemme hos kvinnen fra Os. De ville ha tak i hennes 18 år gamle sønn. Kort tid etter var han pågrepet og siktet for drapet på Hilda Feste (98).

— Det er umulig for oss å forstå at han har gjort det han beskyldes for. Han er arbeidsom og snill, en god gutt. Pågripelsen kom som et sjokk for oss alle.

Vil ikke bli intervjuet

Det sier moren til 18-åringen til BT via en person som står familien nær. Hun ønsker ikke selv å bli intervjuet, men snakker gjennom denne talspersonen.

Moren har ikke sett sønnen siden tirsdag, da ble han pågrepet og siktet.

Siden den gang har han vært i politiets varetekt. I dag fremstilles han for varetektsfengsling med brev- og besøksforbud. Dersom politiet får medhold, vil 18-åringen sitte i full isolasjon de to første ukene.

— Jeg ønsker å møte min sønn. Vi er fortvilet. Det føles forferdelig og urimelig, sier hun.

— Det burde være mulig for meg å møte ham med politiet til stede før fengslingsmøtet, sier hun via talspersonen.

Belastning

Moren og 18-åringens nærmeste familie har opplevd de siste dagene som en voldsom belastning. Ingen av dem kan tro at gutten har gjort det han er siktet for.

Den voldsomme omtalen av saken i mediene har også tatt på. Ifølge talsmannen reagerer familien på flere påstander som er fremsatt i mediene. De ønsker foreløpig ikke å utdype det nærmere.

I går ble 18-åringen avhørt for andre gang siden pågripelsen. Han står fast på at han husker svært lite fra drapskvelden, og stiller seg fremdeles uforstående til siktelsen.

Politiet mener samtidig at de har sterke tekniske beviser for at 18-åringen har vært på åstedet, noe han selv har forklart at han aldri har vært. Os-lensmann Rasmus Dalen kalte onsdag pågripelsen «en milepæl» i etterforskningen av saken.

18-åringen har forklart at han hadde fått blackout i 20.00-tiden, etter å ha drukket sprit sammen med en kamerat. Hilda Feste ble drept rundt klokken 21.15 første nyttårsdag.

— Må være realistiske

Gårsdagens avhør begynte klokken 16.00, og var ferdig klokken 22.00. Ifølge hans forsvarer, Rolf Knudsen, fastholder 18-åringen sin første forklaring.

— Jeg kan ikke si noe om innholdet i avhøret, utover at forklaringen er den samme. Han kan ikke bidra med å oppklare hva han har foretatt seg disse timene, sier Knudsen.

Politiet gikk i avhøret gjennom de tekniske bevisene mot 18-åringen. Forsvareren sier at han vil begjære sin klient løslatt i dagens fengslingsmøte.

— Men vi er realistiske og er forberedt på at han blir sittende i varetekt, sier Knudsen.

Foreløpig er 18-åringen siktet for forsettlig drap. Siktelsen vil trolig bli utvidet med seksuelt misbruk.

Blod på gulvet

Hilda Feste ble først seksuelt misbrukt i gangen i sin egen eldrebolig. Gjerningsmannen ble overrasket av at en hjemmesykepleier åpnet opp døren og så rett på overgrepet.

Mens pleieren løp unna, ble den 98 år gamle kvinnen tatt inn døren til sitt eget soverom. Der ble hun drept. Feste døde av massiv vold mot hodet.

Selv om det var en del blod på gulvet på soverommet, skal det ikke ha vært synlige fotspor. Ifølge politiet er det kriminaltekniske spor som knytter 18-åringen til drapet.

I mangel av fotspor, vil det i praksis si fingeravtrykk eller DNA-materiale som hår og hudceller.

18-åringen var i et normalt vitneavhør hos politiet før pågripelsen, på samme måte som rundt 200 andre er blitt innkallet. I avhøret ga han frivillig fra seg DNA- og fingeravtrykksprøver.

- Ble sint

Den 18 år gamle nabogutten ble observert av flere personer på drapskvelden. En observasjon gjort av et par på kveldstur, knytter ham til området ved Rema 1000 rett nord for Osøyro. Derfra er det under ti minutts gange til både 18-åringens hjem og til boligen til Hilda Feste. Han ble sett gående i den retningen.

Han kom da gående fra kameraten. De to hadde sittet sammen om kvelden. Utpå kvelden, da 18-åringen var kraftig påvirket, skal det ha oppstått en krangel mellom de to. 18-åringen skal så ha forlatt leiligheten i sinne.

ÅSTEDET: I dette huset ble Hilda Feste drept 1. nyttårsdag. 18-åringen har utsikt til åstedet fra stuevinduet hjemme.
VEGAR VALDE