Det er en stor dag på Norges største fruktlager. Det nye sorteringsutstyret for plommer og moreller skal testes i stor skala for første gang.

Daglig leder Øyvind Dagestad har nesten ikke sovet.

— Jeg går på te og Marie-kjeks, sier han.

Nye maskiner, utstyr og bygninger har til sammen kostet Hardanger Fjordfrukt BA rundt 7,5 millioner kroner.

En ny kjølehall er bygget inn i en av de eksisterende bygningene, og der inne ligger den største nyvinningen: En sorteringsmaskin som knipser hver enkelt morell fra alle vinkler for å bestemme farge og størrelse og dermed bærets videre vei ut i verden.

Sorteringsmaskinen, som kommer fra Belgia, er den første av sin type i Norge.

— Det mest avanserte anlegget for sortering av plommer og moreller i Europa, sier Leif Gunnar Opedal, gründer og daglig leder av Lofthus-bedriften Cherry Cluster Cutter AS, som har levert alle maskinene.

Øyemål avskaffet

Fruktsesongen er kort, men Dagestad anslår at utstyret sparer fruktlageret for 250.000-300.000 kroner i personellutgifter i år.

— I fjor var vi 29 stykker på morellsorteringen. I år er vi 19. Vi må fremdeles ha kloke hoder til å gjøre det maskinen ikke kan, men ikke 11 personer til å bestemme fargen på øyemål, slik som tidligere, sier han.

Foreløpig har ikke Hardanger Fjordfrukt BA hatt problemer med å skaffe nok arbeidskraft fra utlandet. Polske Robert Niemiec er helårsansatt arbeidsleder og sørger for rekrutteringen.

— Men spøkelset er der, hvis det blir bedre lønnet arbeid for dem nærmere hjemmet. Vi har problemer med å skaffe lokale sesongarbeidere, sier Dagestad.

Bærmelding på SMS

Investeringen ble vedtatt på et ekstraordinært årsmøte. 95 prosent av bøndene som er tilknyttet fruktlageret var for.

— Vi har gjort dette for å sitte i forsetet og kjøre bilen. Norge blir dyrere og dyrere, og vi kan ikke velte kostnadene over på bøndene hele tiden, sier Dagestad.

Fruktlageret eies av bøndene, og eventuell profitt skal komme dem til gode. Det nye utstyret skal holde prisen på pakkingen nede, eller aller helst senke den. Pakkeprisen per kilo moreller er i år satt til 7 kroner, mot fjorårets 8.

— Håpet er at bøndene kan sitte igjen med en krone eller to mer, og få mer tid til å konsentrere seg om å dyrke og høste, sier lederen for fruktlageret, som hvert år omsetter for mellom 50 og 55 millioner kroner.

I tillegg til å spare penger og mannskap, kan systemet gi kjappere tilbakemelding til bøndene.

— I stedet for å måtte vente til høsten for å få vite hvordan det har gått, kan de nå få beskjed 12 timer senere på e-post eller SMS. Så kan de eventuelt endre på strategien hjemme, sier Dagestad.

Farge: 45 prosent mørk rød

Inne i hallen går det mot teststart. Dagestad korser seg, og morellene begynner turen gjennom maskineriet med et vannbad. Deretter er det opp i stilkkutteren, oppfunnet og utviklet gjennom 15 år av maskinleverandør Opedal. Kutteren sørger for at morellene går sorteringen en og en i møte, og er helt nødvendig for at bærene skal rotere ordentlig for kameraet.

— Så går de inn i fantasiboksen, sier Dagestad og peker.

På et bånd av trådsneller ruller morellene enkeltvis mot fotograferingen: Syv bilder per morell og 80-120 moreller i sekundet. Diameter måles med stilken som utgangspunkt, fargen vurderes opp mot forhåndsdefinerte verdier.

Én morell er 45 prosent mørk rød, en annen 28 prosent mørk og 8 prosent lys rød. De havner i hver sin pose, og får følge av en jevn strøm med lignende bær. Sjefene kan puste igjen, og dagen etter sorterer anlegget et tonn i timen.

MORELLMODELL: Den nye sorteringsmaskinen fotograferer over 80 moreller i sekundet. Øyvind Dagestad, daglig leder i Hardanger Fjordfrukt, og Tim Andries fra Stas Belgium tar en siste sjekk før utstyret ble satt i gang for fullt denne uken.
Helge Skodvin
RÅTTEN JAKT: Selv om morellsortererne er redusert med ti stykker, må fremdeles det menneskelige øyet til for å plukke ut råtten og skadet frukt. Fra venstre: Anna Kulica, Adam Haldys, Greg Inglot og Darius Dragon.
Helge Skodvin
KONTROLL PÅ GAMLEMÅTEN: Til tross for at dataalderen har inntatt fruktbygden for fullt, er det fremdeles manuelle ekstrakontroller i prosessen.
Helge Skodvin