Søndag ble kurderen fra Irak utlevert fra Sverige, der han prøvde å søke asyl. Den svenske riksåklagaren avgjorde at mannen skulle utleveres til Norge, selv om han motsatte seg dette. I går ble han fremstilt for varetektsfengsling i Bergen Tingrett.

Verken den tiltalte selv eller hans forsvarer protesterte da politiadvokat Rudolf Christoffersen ba om varetektsfengsling. Påtalemyndigheten frykter at mannen vil stikke av igjen. Det har forsvarer Egil Jordan forståelse for.

— Det foreligger både skjellig grunn til mistanke og unndragelsesfare. Å hevde noe annet ville være et spill for galleriet, sier han.

35-åringen er tiltalt for å ha satt fyr på hybelen sin i Møllendalsveien 63A. En mann omkom i brannen, og de 30 andre beboerne var i livsfare.

IF skadeforsikring krever mannen for over 2,9 millioner kroner i erstatning. Han er dessuten tiltalt for trygdebedrageri av en mindre sum.

Første gang påtalemyndigheten ba om varetektsfengsling, i september i fjor, ble mannen løslatt. Retten mente det ikke var fare for at han ville stikke av. Men det gjorde han.

Han ble først fakket i forrige måned, da svensk politi sjekket fingeravtrykkene hans.

Rettssaken starter 14. april, og det er satt av åtte dager. Aktoratet vil kalle inn hele 31 vitner for å slå fast at mannen satte fyr på hybelen med forsett.

— Vi vil få frem blant annet hvilke observasjoner som er gjort i bygningen, hvilke bevegelser tiltalte har gjort, hva som skjedde etter evakueringen, og en rekke tekniske forhold. Da blir vitnelisten lang, sier aktor, statsadvokat Jarle Golten Smørdal.