For da svenske innvandringsmyndigheter sjekket 35-åringens fingeravtrykk, oppdaget de at norsk politi hadde etterlyst ham under et annet navn.

Forrige torsdag fikk statsadvokat Jarle Golten Smørdal melding om at irakeren satt i en svensk fengselscelle. Nå er han begjært utlevert til Norge.

— Han nekter å bli utlevert, men vi har likevel forhåpninger om å få ham til Bergen før rettssaken mot ham starter den 16. april, sier statsadvokaten.

En mann - åtte navn

Jan Mathias Berge (34) omkom da det brøt ut brann i et hybelhus i Møllendalsveien i 2001. Påtalemyndigheten mener den 35 år gamle irakeren forårsaket brannen.

I september i fjor løslot Bergen tingrett mannen, selv om politiet fryktet han skulle rømme landet. Frykten viste seg å være berettiget. Få dager senere var den tiltalte forduftet.

— Vi etterlyste ham i hele Schengen-området i januar, sier Smørdal.

Politiet var i ferd med å gi opp håpet om å finne 35-åringen da han i forrige uke søkte politisk asyl i Sverige.

— Han hadde da skiftet navn. Det er den åttende identiteten han har brukt siden han kom fra Irak til Europa.

Etterlyser vitner

35-åringen har ikke oppholdstillatelse i Norge, men på grunn av situasjonen i Irak kan han ikke sendes tilbake til hjemlandet.

Dette gjelder også flere av vitnene som skal forklare seg under rettssaken. Det skaper problemer for aktoratet.

— Syv av vitnene har ikke oppholdstillatelse i Norge. Det betyr at de er fjernet fra folkeregisteret, noe som gjør det vanskelig å finne dem. De kan bo hos venner her i Norge, eller oppholde seg i utlandet. Vi vet ikke, sier Smørdal.

Påtalemyndigheten har nå etterlyst flere av vitnene i Schengen-området, men det er høyst usikkert om disse blir funnet før rettssaken skal starte i april.

<b>DØDSBRANN:</b> Jan Mathias Berge (34) omkom da det brøt ut brann i et hybelhus i Møllendalsveien i 2001. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN