Rettssaken mot den tiltalte 35-åringen startet onsdag. Han hevdet han var på byen da brannen startet på hybelen hans, og nekter enhver kjennskap til brannårsaken.

Påtalemyndigheten mener på sin side at mannen satte fyr på bøker på rommet sitt, og at han har gjort seg skyldig i mordbrann. 34 år gamle Jan Mathias Berge omkom i brannen natt til 6. mars 2001.

Den tiltalte kurderen fra Irak hadde kvelden før dødsbrannen en fest på rommet sitt. Han forklarte i retten at han drakk fire liter vin i tillegg til sprit fra klokken 17 og til han gikk til utestedet Ugla like etter midnatt.

— Jeg var meget beruset. Da jeg kom hjem fra byen brant det i huset, og folk holdt på å evakuere, forklarte han.

35-åringens forklaring avvek på flere punkter i forhold til det han tidligere har sagt i politiavhør. Aktor Jarle Golten Smørdal pekte på at tiltalte har gitt flere forklaringer på hvor han befant seg i tiden fra Ugla stengte og til brannen startet. Tidligere har han forklart til politiet at han tok drosje direkte hjem fra byen. I retten i går hadde han en annen versjon.

— Jeg gikk til Peisestuen og spiste, og traff noen venner. Jeg vet ikke når jeg kom tilbake, men da var brannen i gang, sa 35-åringen.

— Har du noen formening om hvorfor brannen startet på din hybel, spurte tingrettsdommer Grethe Strandborg. Det hadde tiltalte ikke.

OMKOM: Mens 30 personer kom seg ut blant annet ved å hoppe ut gjennom vinduene, omkom en 34 år gammel mann.
RUNE NIELSEN