— Det er et under. For oss er det som Nils har fått livet tilbake, sier Inger Haus. I går fikk hun mannen tilbake fra sykehuset. Store deler av helgen var hun sikker på at han lå død nedenfor et stup i Kvitavassdalen i Stølsheimen. Nå er han tilbake i hjemmet på Haus. Han har stygge kutt i ansiktet og blåmerker over hele kroppen. Nils Lygre er mørbanket og trenger hjelp til forflytning, men han er i live.

— Det var ikke hans tur denne gangen. Det er et under, intet mindre, sier Inger.

- Forstår alvoret nå

Antakelig er det bevisstløsheten som har reddet Nils. Kroppen hans var uten motstand da den falt utfor stupet og gikk kast i kast videre nedover steinrøysen. I alt var fallet på nærmere 60 meter. Sønnen Åge Lygre (30) er ambulansesjåfør og reddet farens liv.

— Det er først nå det går opp for far hva som har foregått. Han er veldig overrasket over at han har overlevd og er takknemlig for livet. Han skjønner at det ikke er en selvfølge at han sitter blant oss i dag, sier Åge Lygre.

Ros til redningsmannskapet

For Inger Lygre var ventetiden nærmest uutholdelig. Hun visste at det enten var hennes mann eller sønn som lå i steinrøysen.

— Først fikk vi vite at det var Åge som hadde falt utfor. Jeg satt med min svigerdatter og deres to barn på fire og fem år. Etter flere timer fikk vi kontrabeskjed om at det var Nils som hadde falt. Da så vi lysere på det, siden min sønn arbeider som redningsmann. Han har større forutsetninger for å redde sin far enn omvendt, sier Inger.

Til tross for feilinformasjon og lang ventetid ønsker hun ikke å kritisere redningsmannskapet.

— Det er så elendige kommunikasjonsforhold der inne. De gjorde så godt de kunne, sier Inger.

Dro tilbake til Modalen

Etter flere døgn i uvisse er både hun og mannen slitne. De nærmeste dagene skal de hvile og komme seg til hektene. At mannen er kommet fra det uten så mye som et brukket ben er en sensasjon. Sønnen Åge Lygre dro tilbake til Modalen i går for å hente sekkene og utstyret som sto igjen etter helgens dramatikk.

— Noen måtte gjøre det også, sier sønnen.

Hjemme på Haus sitter Inger og Nils.

— Jeg er utrolig lettet og glad. Det er en høyere mening med det, sier Inger Haus.

REDDET: Nils Lygre er mørbanket og trenger hjelp til forflytning, men han er i live.Konen Inger og sønnen Åge sier han har fått livet i gave.
Foto: Knut Strand