— Vi deler gjerne godbitene våre. Men husk at vi vil noe mer enn å gi næringsrik og velsmakende føde. Fellesskap rundt bordet er det viktigste vi kan gi, understreker Camilla Grimsby, kafévert ved Kafé Magdalena i Kong Oscars gate.

I går presenterte hun boken «Gi oss i dag vårt daglige brød», en bok med utvalgte brød- og kakeoppskrifter. Her presenterer profesjonelle bakere, kokker og konditorer og frivillige medarbeidere sine oppskrifter side om side. Flere av oppskriftene er hentet fra Bergen.

— Selvsagt er det hyggelig at en av mine kaker presenteres i den nye boken, sier Ruth Ulvik. Hun innrømmer at toscakaken hennes er rene snopekaken. Vel tar det litt tid å lage den, men den som forsøker, har snop i mange dager.

I fem år har Ruth Ulvik vært en av de frivillige medarbeiderne i Kafé Magdalena som Kirkens Bymisjon driver i Bergen. Den jobben verdsetter hun.

— Jeg er pensjonist og føler fortsatt at jeg kan gjøre nytte for meg, sier Ruth Ulvik. Hun baker, serverer og prater gjerne med gjestene. Hun forteller at hun er glad i gjestene. Og den gleden virker gjensidig. Flere av dem som fast søker til Kafé Magdalena kaller henne «Mor Ruth».

Bymisjon dreier seg ofte om fellesskap rundt en kaffekopp og noe å bite i. Camilla Grimsby henviser til et visdomsord fra Bibelen om at det beste et menneske kan gjøre er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev. God mat gir en følelse av velvære. Derfor verdsetter hun å skape fellesskap rundt bordet og å gi sine gjester opplevelsen av å være sett.

Generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon mener flere av oppskriftene i den nye boken er så gode at de burde vært hemmelige. Nå lar han det stå til og håper at oppskriftene i alle fall ikke mistes.

fakta: ruths toscakake

¿ 6 egg, 7 dl sukker, noen dråper

vanilje eller tre ts vaniljesukker,

320 g. smør, 9 ss bakekakao, 5

del hvetemel og en knivsodd

salt.

¿ Visp egg og sukker til eggedosis.

Bland inn melet smør. Ha i

resten og bland godt. Fordel

røren i en smurt langpanne og

stek ved 200 grader C i 20-25

minutter.

¿ Mens kaken står i ovnen, kokes i

fem minutter: 4,5 dl

kokosmasse, 3 dl sukker, 1,5 dl

lys sirup, 2 dl kremfølte og 100

g smør.

¿ Avkjøl kokosblandingen litt før

du smører den oppå kaken. Stek

kaken videre i minst ti minutter.

OPPSKRIFTER: Camilla Grimsby, til venstre, Emanuel Fernando, Nina Monsen og Ruth Ulvik er noen av dem som bidrar med sine oppskrifter i den nye boken. FOTO: TOR HØVIK
Høvik, Tor