14 år gammel ble hun gravid med sin mann, som i dag er 26 år. Han er en av de seks sigøynerne som i Bergen tingrett er tiltalt for menneskehandel. Han er beskyldt for å ha utnyttet sin kone.

BT er kjent med at både politiet og flere advokater som arbeider med rettssaken reagerer på at jenten fikk reise hjem. Politiadvokat Rudolf Christoffersen ønsker ikke å kommentere saken.

Flere av advokatene reagerer på at de seks straffeforfølges i Norge når den unge moren, som politiet mener er blitt utnyttet til menneskehandel, får returnere med sin datter til hjemlandet.

— Fått forsikring

— Hva er poenget med å føre denne saken? Den koster staten mange millioner kroner, og så sender vi et to år gammelt barn tilbake til der hun kom fra, sier en av de ti advokatene som har sittet i rettssalen fra mars.

— Vi har fått forsikring fra rumenske myndigheter om at de garanterer for at de skal ta ansvar for både moren og datteren. Vi har ikke anledning til å holde dem her. De to år gamle barnet returnerte med sin 17 år gamle mor i forrige uke, sier Gunvor Nilsen, barnevernssjef i Ytrebygda bydel i Bergen.

- Har rumenske myndigheter ord på seg for å ta godt vare på rombarn?

— Det skal ikke jeg uttale meg om, men vi har fått de nødvendige forsikringene om at det skjer i denne saken. Vi kan ikke beholde andre lands barn, påpeker Nilsen.

- Kjørt til lege

Både den 17 år gamle moren og det da syv måneder gamle barnet reiste rundt med de tiltalte. De overnattet blant annet i biler og toalett før turen fikk en brå stopp i Bergen sommeren 2010. Politiet tok småbarnsmoren i stjeling, og pågrep deretter de andre voksne.

Der kom de også over babyen. Ifølge politiet var jenten i en så dårlig forfatning at hun kjørt rett til lege. Siden den gang har både mor og datter vært under barnevernets omsorg i Bergen.

Mannen lettet

De tiltalte sigøynerne reagerer sterkt på behandlingen de har fått av norsk rettsvesen, men mannen til 17-åringen er svært glad for at konen er hjemme i Romania.

— Det er godt å vite at de nå er sammen og at ikke min datter må bo i fosterhjem her i Bergen, sier han.

- Vet du hvor de er?

— Hjemme hos min kones foreldre, svarer mannen.

Hans forsvarer gir også uttrykk for at han er fornøyd med at klientens familie har fått reise hjem.

— Det var det de ønsket, og jeg konstaterer at barnevernsfaglige vurderinger overstyrer de politifaglige, sier Paal Berg Helland.

- Hennes ønske

Bistandsadvokat Shayantini Moorthy forteller at hennes 17 år gamle klient er glad for at hun fikk reise hjem med datteren.

— Hun var fornøyd med det. Jeg har fått opplyst at hun bor på mødrehjem i Vilcea, sier Moorthy.

- Tror du er til det beste for din klient?

— Det var hennes ønske, og Utlendingsdirektoratet, Redd Barna, rumenske myndigheter og IOM har deltatt i beslutningsprosessen. Dette har vært behandlet grundig, svarer Moorthy.

Vergene tause

IOM er International Organization for Migration og har ifølge barnevernssjef Nilsen fulgt 17-åringen og hennes datter tilbake til Romania. IOM har også bistått dem med å sørge for at de får nødvendig bistand i hjemlandet. BT snakket torsdag med en representant fra IOM i Oslo, som ba oss sende spørsmål på e-post. Vi har ikke fått svar.

Egil Jordan er verge for det to år gamle barnet.

— Jeg har hatt et godt samarbeid med barnevernet, men er bundet av taushetsplikt og kan ikke kommentere saken, sier han.

Ivar Abrahamsen er 17-åringens verge og ønsker heller ikke å kommentere saken.