MARGARET STAKKESTAD

For en 16-åring kan en moped være løsningen på et manglende kollektivtilbud. Det eneste ungdommer trenger å gjøre er å fullføre et kurs, og deretter motta mopedførerbevis. Det finnes ingen eksamen for å sjekke om 16-åringen faktisk er egnet til å ferdes i trafikken.

Umodne 16-åringer

Arild Drange, inspektør på trafikkstasjonen i Hordaland, har arbeidet med kjøreopplæring siden 1978. Han har aldri opplevd at noen ikke har fått mopedførerbevis på grunn av manglende ferdigheter, men har sett nok av halsbrekkende stunts fra unge mopedførere i trafikken.

— Mange er veldig umodne når de er 16 år gammel, og overgangen fra vanlig sykkel til en moped kan gi fatale konsekvenser, sier Drange.

Det er også vanlig at ungdommene trimmer sine mopeder, for å oppnå større ytelse av motoren. Da kan en moped som lovlig bare skal gå i 40 km/t nå en hastighet på 80 km/t.

Vil undersøke årsaken

— Det er urovekkende å ha en ulykkesstatistikk som går gal vei, sier leder for trafikksikkerhetsseksjonen ved Veikontoret i Hordaland, Tor Høyland.

— På bakgrunn av de tre dødsulykkene vi har hatt på så kort tid kommer vi til å se nærmere på årsakene, sier Høyland.

Han påpeker at disse yngste trafikantene må lære at de løper en stor risiko med å kjøre tohjuling i trafikken, og at de må være ekstra forsiktig.