— Jeg følte jeg var i fengsel hele ekteskapet. Jeg turde aldri diskutere med han og gikk ikke noe sted uten at han var med, sier kvinnen som nå er skilt fra 30-åringen.

Bladet Sunnhordland omtaler dommen fra Sunnhordland tingrett i dag. Den har tidligere også vært omtalt i Bømlo-Nytt.

Snapchat utløste kvelertak

Ektemannen installerte også GPS på mobilen til sin kone, krevde at hun skulle gå med lydopptaker på jobb, overvåket telefonen og Facebook-kontoen hennes. Vitner har forklart at det alltid mannen som svarte på henvendelser de sendte til konen på Facebook.

Ved et tilfelle skal den dømte bømlingen ha sett at ektemaken mottok en såkalt Snapchat. Han ble rasende. Han skal ha kastet konen på sofaen og tatt kvelertak på henne.

Nå er bømlingen i 30-årene dømt til fengsel i to år, med et fradrag for varetekt på 78 dagar. Han må også betale 50.000 kroner i oppreisingserstatning til sin tidligere ektemake for brudd på straffelovens bestemmelse om familievold.

— Ja, jeg har vært svært sjalu i ekteskapet. Jeg har også hatt problemer med alkohol, forklarte mannen, som sa seg delvis skyldig etter tiltalen.

Levde i fengsel

Tingretten mener kvinnen har hatt sterke avgrensninger i livsførselen gjennom de fem årene dette varte. Bevisene underbygger at hun nærmest levde i et fengsel, mener retten.

Etterforskningen innebar at politiet gikk gjennom den aktuelle lydopptakeren som de fant hjemme hos tiltalte. Til sammen var det ni opptak, men bare ett som inneholdt tale. Det var en samtale mellom de to ektefellene på omtrent to timer.

Tiltalen lød også på vold og trusler mot ekskonen. Flere ganger skal hun ha blitt truet av tiltalte og tatt kvelertak på. Svigerfaren til mannen skal også ha blitt truet på livet av tiltalte. Han kom i følge dommen hjem til den daværende svigerfaren med et jernrør i hånden og uttalte at «jeg skal drepe dere alle sammen».

— Jeg trodde min siste time var kommet, forklarte den tidligere svigerfaren, som har slitt med problemer etter trusselepisoden.

Kjørte i rus

Ut over trusler og vold i familiesammenheng er bømlingen også dømt for å ha forulempet en dørvakt i Haugesund og for å ha kjørt bil i ruset tilstand. Han måtte i tillegg til dommen på to år betale en bot på 10.000 kroner og fikk førerkortet inndratt i to år og seks måneder.