Onsdag morgen var Kristina Sviglinskaja tilbake i leiligheten hvor hun fant sin åtte år gamle datter død for mer enn tre år siden.

Om ettermiddagen 14. november 2011 ble Monika Sviglinskaja (8) funnet død med et belte rundt halsen. Beltet var festet til en dør, og politiet i Hordaland henla opprinnelig saken som et selvdrap høsten 2012.

— Kripos gjennomførte avhøret, og det ble foretatt en grundig gjennomgang sammen med kriminalteknikere, skriver morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, i en epost.

- Lettet

Monikas mor har forklart til politiet at vinduet i inngangsdøren var knust da hun kom hjem fra jobb ved 15.30-tiden den ettermiddagen. I gangen lå det en øks som sannsynligvis ble brukt til å knuse vinduet med.

Hennes åtte år gamle datter var ikledd nattklær da hun ble funnet. Da politiet kom til åstedet, lå jenten på gulvet, inntullet i et teppe.

Bistandsadvokaten vil ikke gå nærmere inn på innholdet i dagens avhør på åstedet.

— Det var en grundig gjennomgang. Kristina har sagt at det var tøft for henne å være tilbake, men at selve rekonstruksjonen gikk bra. Det er hun lettet over, sier Stig Nilsen til BT.

Rekonstruksjonen ble nøye dokumentert gjennom både foto og videoopptak.

Varslet internt

Monika-saken ble gjenåpnet i sommer, på anmodning fra bistandsadvokaten. Da hadde allerede en erfaren etterforsker i bergenspolitiet forsøkt å varsle internt. Han mente det var flere forhold på åstedet som talte i retning av at jenten ikke kunne ha tatt sitt eget liv.

  1. oktober ble Kristina Sviglinskajas tidligere samboer (32) pågrepet og siktet for å ha drept åtte-åringen. Han nekter straffskyld.

Politiet har tidligere uttalt at det ikke vil bli aktuelt å gjennomføre en rekonstruksjon med den drapssiktede 32-åringen.

— Han hevder ikke å ha vært i nærheten av huset, så da er det ikke noen vits å ha ham med, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim til BT i forrige uke.