Den 32 år gamle litaueren, siktet for innbrudd og drap, har sittet i varetekt siden 20. oktober i fjor. Han er pågrepet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8).

Mannen fikk rett før helgen på nytt brev— og besøksforbud av Bergen tingrett.

Allerede ringt

Bakgrunnen er at mannen ønsker å kunne kontakte familien sin, ifølge mannens forsvarer, Fredrik Verling.

Politiet sier at en rekke avhør av 32-åringens familie og vennekrets gjenstår i Litauen, og de ønsker derfor ikke at 32-åringen skal kunne påvirke dem.

32-åringen har allerede ringt sin far og bror. Ifølge ham selv, ba han dem da om ikke å snakke med politiet.

— Siktede har i sin kontakt med far og bror i henhold til egne opplysninger gitt beskjed om at de ikke skal snakke med politiet, står det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

De mener derfor det er «sannsynlig at han, uten brev— og besøksforbud, vil se seg tjent med å ta kontakt med vitnene i Litauen og i den forbindelse søke å påvirke deres vitneforklaringer».

«Utpressingsmail»

Også en Facebook-melding Monikas mor mottok, er en grunn til at tingretten mener 32-åringen ikke skal kunne ringe og skrive fritt.

I meldingen skrev en anonym person til Kristina Sviglinskaja og forklarte at han satt på opplysninger. Avsenderen visste også detaljer fra boligen som tydet på at det han satt med inngående kjennskap til saken.

Meldingen ble sendt fra Litauen. Også her kan forklaringer fra familien «være av betydning for avklaringen av om siktede sto bak eller hadde en rolle i 'utpressingsmailen'», skriver tingretten.

Krever å se 42 av politiets dokumenter

Den siste tiden har den siktede mannen bedt om å få innsyn i politiets beviser mot seg.

Til sammen er det snakk om 42 dokumenter han ber om å få se, ifølge forsvarer Fredrik Verling.

— Det er en hel rekke dokumenter. Jeg har allerede innsyn, men jeg ønsker at dette skal være dokumenter også han kan få se, sier Verling.

BER OM INNSYN: Den drapssiktede 32-åringen vil se bevismaterialet mot seg.
Privat

Dokumentene skal være hovedsaklig fra den såkalte nye etterforskningen, etter at Monika-saken ble gjenåpnet sommeren 2014. Det er snakk om både tekniske beviser og avhør av andre vitner. En beslutning fra Gulating lagmannsrett er ventet i løpet av kort tid.

En foreløpig rapport

32-åringen har hele tiden nektet for å stå bak drap.

— Politiet har en foreløpig, svært begrenset rapport der de sier å ha funnet en DNA-delprofil. Han hevder at dette er uforståelig, og at det må ligge en helt annen forklaring bak, sier Verling.

32-åringen var samboer med Monikas mor i en periode før dødsfallet.

Monika Sviglinskaja døde 14. november 2011. Dødsfallet ble henlagt som selvmord ni måneder senere. I mai, etter press fra bistandsadvokaten til Monikas mor, ble saken gjenopptatt.