Statoil-direktører var i 2008 ved ulike anledninger i kontakt med representanter for USAs ambassade i Oslo, viser Wikileaks-dokumenter Aftenposten har fått tilgang til.

USAs daværende ambassadør i Oslo, Benson Whitney, skrev i 2008 flere notater som berørte den såkalte månelandingen på Mongstad. Notatene ble sendt til blant andre de amerikanske Utenriks— og Energidepartementene.

Regjeringen og Statoil inngikk i 2006 en avtale om at gasskraftverket på Mongstad skulle renses for CO2 fra 2014.

Regjeringen sto helt frem til mai i år fast på at det var mulig å bli ferdig med renseanlegget i 2014.

Mistillit mot Riis-Johansen

I juni ble Stortinget formelt informert om at investeringsbeslutningen utsettes og kommer tidligst i 2014. Det betyr at renseanlegget kan stå ferdig i 2018. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ble i vår utsatt for en veritabel politisk storm fordi opposisjonen på Stortinget beskyldte ham for å ha holdt tilbake informasjon. Det kulminerte i et mistillitsforslag som samlet støtte fra Høyre, Frp, KrF og Venstre. Kritikken ble avvist av regjeringspartiene som mente at Stortinget hadde fått tilstrekkelig informasjon om renseprosjektet på Mongstad.

Det springende punkt i vårens drama var når regjeringen satt på sikker informasjon om at måneladningen måtte utsettes. Opposisjonen mente at regjeringen og statsråden satt på slik informasjon i god tid før stortingsvalget i september 2009, men at det ikke passet regjeringen å offentliggjøre dette før valget.

Tok avstand

I notater datert 6. og 12. mars 2008 skrev daværende ambassadør Benson Whitney at direktørene fra StatoilHydro «tok avstand fra regjeringspolitikere som offentlig har fastsatt ferdigstillelse av Mongstad til 2014, og de avfeier politiske føringer og uttaler at prosjektet bare blir videreført hvis det er forretningsmessig fornuftig».

Frps energi- og miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier dette kan tolkes som at Statoil aldri har hatt intensjoner om å realisere månelandingen.

  • Jeg finner det naturlig å stille Terje Riis-Johansen et skriftlig spørsmål om dette var informasjon Statoil rent konkret også ga til Olje- og energidepartementet, sier Solvik-Olsen.

- Skandale

Høyres Nikolai Astrup sier dette fremstår som en skandale.

  • Det er sannsynlig at også regjeringen har fått tilsvarende informasjon. Statoil har åpenbart formidlet et syn til USAs ambassade i 2008, mens Stortinget først ble informert våren 2010. Hvis Stortinget skal kunne fatte riktige beslutninger, må informasjonen kommuniseres til Stortinget - ikke bare til fremmede stater, sier Astrup.

KrFs energi- og miljøpolitiker, Line Henriette Hjemdal, sier at dette bare bekrefter at Helge Lund og Statoil aldri har hatt lyst til å lande på månen.

  • Norge fremstår med en meget svak olje- og energiminister, sier Hjemdal.

Fortsatt mistillit

— Jeg har ikke grunnlag for å kommentere det eventuelle møtet konkret, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr.

— Vi har imidlertid vært åpne på at oppstart 2014 for fullskalaanlegget var en ambisiøs målsetting. I gjennomføringsavtalen ligger det også til grunn at prosjektet må være industrielt forsvarlig, inkludert hensynet til HMS. Det ser derfor uansett ut til at essensen i det ambassadøren formidlet om Statoils vurderinger var forholdsvis riktig, sier Lindbæk jr.