— Men om gasskraftverket på Mongstad skal produsere mer kraft, som vi kan kjøre inn på vårt nett, vil det selvsagt førre til økte CO 2-utslipp. Så det vil trolig kreve en politisk avklaring, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til bt.no

Krise

Statnett hadde torsdag invitert til en presentasjon av sine planer for nettutviklingen i Norge. I fjor kom der svært få på tilsvarende arrangement. I år var det fulltegnet. Årsaken var ikke minst den store interessen for kraftspørsmålene i hele landet, også i Oslopressen. etter sommerens kabeldebatt i Hardanger.

Seminaret handlet mye om Bergens-regionen og den dramatiske situasjonen sist vinter, da Statnett registrerte 1200 timer med kritisk dårlig forsyningssikkerhet

— Det er helt uakseptabelt å drive Norges nest største by med 1200 timers redusert driftssikkerhet, sa Statnett-sjefen Auke Lont. Han nevnte to konkrete forslag for å møte en tilsvarende kald vinter i Bergen: Reserveløsning fra gasskraftverket på Mongstad, og såkalte energiopsjoner, der storkunder frivillig reduserer sitt forbruk i kritiske perioder.

Bygge for 40 milliarder

Statnett-ledelsen presenterte et dystert perspektiv på kraftforsyningen i Norge i årene fremover. Vi skal bruke mer fornybar, elektrisk kraft, for å redusere bruken av fossilt brensel. Da må ledningsnettet bygges kraftig ut.

Hardanger-linjen fra Simadal til Samnanger er bare en forsiktig begynnelse.

— I løpet av 10 år er det nødvendig å investere for 40 milliarder kroner, inkludert kabler til utlandet, sa Lont.

Og la til at dersom alle planlagte linjer skal legges i kabel, blir regningen mange ganger større, uten at Statnett har finregnet på det.

Er dette noe noe du har tro på? Si din mening i kommentarfeltet under!