Bretontispen Monet og hennes eier, fører og gode venn Egil Greve er i full gang med å forberede seg på strabasene som venter ut på ettersommeren og høsten. Monet og Egil skal delta på jaktprøver og gå på jakt. Jakthundprøvene starter i slutten av august og senere følger jakten.

Dette er oppgaver Monet elsker. Hun og Egil er en sammensveiset ekvipasje. Gjensidig har de stor glede av hverandres innsats. Men for at gleden skal bli mer enn et kortvarig blaff, må det gjøres et grundig forarbeid. Jakthunder utsettes for store fysiske påkjenninger når de jakter eller deltar på jaktprøver. Grunnlaget for suksess på jaktprøver og på jakt må bygges opp i lang tid med øvelser og variert og grundig kondisjonstrening.

Lang merittliste

Dette er utgangspunktet for filmen som Egil Greve og veterinær Jannicke Jæger ved Dyreklinikken Vest har laget. DVD-filmen forteller hvordan man trener hundene sine i sommerhalvåret for at hunden skal være topptrenet til jaktstart.

Egil Greve (81) fikk sin første hund da han var 12 år. Siden har Egil holdt seg med hund, av alle slags raser. Det begynte med en Gordon setter, så ble det elghund, schäferhund, strihåret vorsteher hele fem ganger. De senere år har han hatt den middels store fuglehunden breton. Bretonene hans har oppnådd fire norske jaktchampionat.

Egil og hundene hans har en lang merittliste. Han har en imponerende premiesamling som er erobret på jaktprøver rundt om i landet. I flere tiår har han reist rundt i hjemlandet, Sverige og Tyskland og instruert eiere av fuglehunder om jakt og trening av de firbeinte. Egil er en av landets mest erfarne hundetrenere. Med andre ord har han god bakgrunn for å kunne gi råd og veiledning i filmen med tittelen «Trening av fuglehund i sommerhalvåret».

Fysisk trening viktig

Ved siden av å trene egne og andres hunder, holder Egil seg i god fysisk form. Han går i fjellet hele året. I mange år har han vært tilsynsmann på Gullfjellet, og rapporterer hvis noe er galt med sauer eller noe annet i fjellet. Han er still going strong som både storvilt— og fuglejeger tross sine 81 år.

På jaktprøver skal hunden finne fugl i et anvist område, hunden skal stå i stand til fører kommer opp på siden av den, på ordre skal hunden gå frem og reise fuglen. Så skal hunden holde seg i ro til den får ordre om å apportere (hente) fuglen og bringe den tilbake til fører. Hunden skal settes seg ved siden av føreren og holde fuglen i munnen uten å skade fangsten. Endelig skal hunden gi fra seg fuglen på ordre.

Hvordan dette kan innøves og drilles, gir filmen god innsikt i. Likeledes stell og pleie av jakthunder. Nødvendigheten av systematisk fysisk trening av jakthunder, er en vesentlig del av filmen. Det er dessverre slik at ikke alle jakthundeiere har innsett at det trengs et solid treningsgrunnlag før hunder tas med på rypefjellet.

Likner toppidrettsfolk

– Til dyreklinikken får vi dessverre hver høst inn fuglehunder som er blitt skadet eller overbelastet i jakten, forteller veterinær Jannicke Jæger.

– De fleste belastningsskadene jakthundene påføres, er skader i rygg, kne, muskulatur, sener og poter, forteller hun. – Benbrudd forekommer også. Fuglehundene er så ivrig når de jakter at de ignorerer smerter fra belastningsskader. Derfor hender det at jakthunder er i høygir og løper en hel dag med en skade. Neste dag er de halt og tredje dag må de holdes i ro innendørs. Dette er et resultat av mangel på grunntrening. Og eieren kommer til veterinær med en skadet eller overbelastet hund, sier Jæger.

– Alle forstår at toppidrettsutøvere må ha et systematisk og langvarig fysisk treningsopplegg bak seg før de starter i store mesterskap. Tilsvarende gjelder også for jakthunder. Jaktprøvene og jakten er for jakthundene det samme som mesterskapene for idrettsutøvere. Vi har laget denne filmen for å lære hundeeierne fysisk trening, drilling av lydighet og ferdigheter, og å forebygge at hundene påfører seg skader under jakten, sier Jæger.

GODE VENNER: Egil Greve og hans følgesvenn Monet er klare til dyst.