Noen timer etter angrepet skrev bussjåføren Mona ned hva som skjedde like før siste tur på linje 19 noen minutter over midnatt 17. mars i fjor.

Da sto bussen hennes parkert på endestasjonen på Krohnegården mellom Laksevåg og Fyllingsdalen. Det var natt til søndag. En ung mann kom for å be om få veksle penger. Mona sa han måtte vente, fordi hun skulle et ærend i pauserommet som ligger like ved.

Mona er nå tilbake i arbeid etter voldsepisoden. Her er hun på tur med hunden Delta.
PER LINDBERG

— Han begynte å krangle, og jeg forsøkte så godt jeg kunne og løse situasjonen uten at det ble bråk, sier Mona.

Hun ønsker ikke at etternavn brukes i BT.

— Kall meg bare bussjåfør Mona, sier hun.

- Så kom han etter meg

Nylig ble en 22 år gammel mann dømt i Bergen tingrett for vold mot henne under særdeles skjerpende omstendigheter. Han ble funnet skyldig i å ha slått henne mellom 20 og 30 ganger, i tillegg til å ha sparket Mona flere ganger.

- Var du redd?

— Nei, men det var ubehagelig. Jeg prøvde så godt jeg kunne og holde ham på avstand. Da jeg kom hjem fra legevakten, skrev jeg ned hva som hadde skjedd. Du kan jo lese det, svarer hun.

«Kom til Løvstakkskiftet noen minutter før avgang kl. 00.10, da en guttunge kom og ville innpå. Jeg sa han måtte vente. «Ingen problemer», svarte han. Så kom han etter meg da jeg gikk ut av bussen. Han ville veksle penger. Det var her jeg fikk min første tur i bakken, det gikk så fort at jeg fikk det ikke inn», skriver Mona.

— Nå var han blitt hissig

Slik så hun ut timer etter det brutale angrepet.

Situasjonen tilspisset seg, og mannen helte en chipspose over hodet på henne. Så helte han en annen pose med chips over Mona.

«Nå var han blitt hissig. Og stiller seg i truende posisjon overfor oppimot meg og ypper til ytterligere bråk om diverse saker om øl til hvor han/jeg skulle. Da plutselig deiser han til meg.

Han blir bare verre og verre, og kampen er i gang. Jeg hadde som mål å holde ham på avstand slik at hodet «skulle komme på plass», for jeg hadde slått hodet i støpekanten ved det første fallet. Jeg slo tilbake i ørske. Trege bevegelser.

Pengevesken som jeg hadde på meg, hadde gått opp, så penger og diverse andre ting lå strødd rundt, og selve vesken var til sjenanse, så jeg slengte den av meg idet han igjen går på slik at jeg faller.»

— Nå er han visst helt tom for energi

Mona skriver videre at hun griper fatt i ham og kom seg på beina.

«Jeg leter etter mobilen, men den er forsvunnet. Nå skifter han taktikk ved å slå mot magepartiet og sparke. Jeg får en liten åpning og slenger meg over ham, hadde forventet større mostand, men nå er han visst helt tom for energi».

Det gikk en stund før Mona kom til seg selv og ropte etter hjelp. Folk i nærheten kom til, og spurte om de skulle varsle ambulanse.

«Etter uttrykket deres må jeg se fæl ut, det gjorde jeg også, da jeg fikk se meg i speilet. Jeg fikk vann og håndduk til å tørke av meg. Politiet kom til og tok hånd om gutten som den ene naboen holdt på til hjelpen var på plass. Jeg hørte han klaget fælt over vondt i ryggen da politiet løftet ham opp», avslutter hun brevet.

Takker kolleger og arbeidsgiver

Turen gikk til legevakten, kraftig forslått. Mona var sykemeldt i flere måneder etter angrepet. Hun takker arbeidsgiver og kolleger på Tide.

— De har vært gode mot meg, sier hun.

Bergen tingrett ser alvorlig på overfallet og dømte mannen i 20-årene til fengsel i fire måneder.

Må reageres strengt

I dommen heter det at Mona hadde sprukket leppe, kutt under kneet, store blåmerker i ansiktet, skrapskader under øyet og under haken. Hun skal også ha gått i bakken to ganger.

Retten mener voldsutøvelsen er begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

«Retten bemerker at det her dessuten er snakk om voldsutøvelse mot en bussjåfør på jobb ved nattestid, som er en særlig utsatt gruppe. Av allmennpreventive grunner må det derfor reageres strengt mot den som begår vold mot denne arbeidsgruppen under sin utførelse av sitt samfunnsnyttige oppdrag, det samme gjorde seg gjeldende for taxisjåfører», heter det i dommen.

Mona er tilbake i jobb. Hun forteller at hun har kjørt buss siden 1996, da hun begynte på Sporveien.

- Synes du det er mer bråk med passasjerer om natten?

— Egentlig ikke, jeg har sjelden følt meg truet på kveld eller natt.

Hun sier det er godt å være tilbake i arbeid.

-Jeg trives med yrket mitt og har fått god støtte av arbeidsgiver og kolleger. Jeg er ikke redd, men skulle gjerne ha sluppet å oppleve dette.

Beklager

Advokat Fredrik Verling er forsvarer for den 22 år gamle voldsmannen. Han møtte under rettssaken.

— Jeg har ikke lest dommen og kan ikke kommentere den, men han har beklaget det som skjedde. Han forstår at det er uakseptabel oppførsel, sier Verling.

Mannen er også dømt til å betale 8130 kroner i erstatning for utgifter Mona har hatt etter angrepet.