Onarheim kommenterer BTs oppslag i går om at konen og moren til byråd Tomas Moltu har fått viktige og godt betalte verv i bypolitikken. Konen Marita Moltu sitter i forliksrådet, mens moren, Inger Kaardal, er styremedlem i Bydrift Bergen KF.

– BT har klart å gjøre det til noe negativt at flere medlemmer i en familie engasjerer seg politisk. Det er en hån mot Marita Moltus politiske engasjement å skrive at hun har fått et fett verv, sier hun.

Betalt per møte

– Riktignok kan du få en god betaling i forliksrådet, men da skal du også jobbe for det. Du får betalt per møte. Det at Moltu ville ta dette vervet, er kjempebra, sier hun.

I dag mottar medlemmene av forliksrådet 2320 kroner per møte, lederen for hver av de tre avdelingene i Bergen får 3360 kroner. Møtene varer ofte utover fire timer.

Onarheim reagerer også på at Arbeiderpartiet mener byrådspartiene skaper inntrykk av at verv tildeles familie og venner.

– Med tanke på Arbeiderpartiets historie i Oslo, der familiemedlemmer florerer i politikken, synes jeg den kritikken er litt spesiell.

– Folket bestemmende

Hun mener det er folket og ikke politikerne som har vært bestemmende.

– Vi følger kommunevalglistene når vi skal fordele mange hundre verv. Det er nominasjonsmøtet til KrF som har nominert Marita Moltu. Velgerne har sørget for at hun kom høyt på listen. Tomas Moltu har ikke ansvaret, sier Onarheim.

Hun er heller ikke enig i at moren til Tomas Moltu har fått et fett verv.

– Det er et meget krevende verv å sitte i styret for Bydrift Bergen, særlig med tanke på den ryddejobben som skal gjøres. Det er positivt at en som er kompetent er villig til å påta seg dette oppdrag.

Onarheim sitter i forretningsutvalget blant annet sammen med gruppelederen i Arbeiderpartiet, Terje Ohnstad. Utvalget innstiller til både bystyret og byrådet hvem som skal sitte i ulike kommunale råd og utvalg.

– Ohnstad fremfører en kritikk i avisen som han burde ha kommet med i forretningsutvalget. Men der hørte vi ikke noe, sier hun.

– Trenger erfaring

Heller ikke Arbeiderpartiets Erling Mjelde, som sitter i Bergen Forliksråd deler all kritikken som er kommet mot utnevnelsen av Moltus familiemedlemmer.

– Jeg kan ikke se at det skal være noe problem for konen til Tomas Moltu å sitte i forliksrådet. Der skyter kritikken litt over mål. Bergen kommune er heller ikke den største brukeren av forliksrådet. De problemene som av og til kan oppstå rundt habilitet, løser vi underveis, sier Mjelde.

Han er mer opptatt av at KrF skiftet ut et erfarent medlem med Marita Moltu. Seks av ni medlemmer i de tre avdelingene av forliksrådet i Bergen skiftes ut fra 1. mai.

– I en av avdelingene er det bare nye medlemmer. Det er viktig å ta vare på flere av dem som har erfaring, sier Mjelde.

Bjelland, Håvard