— Hjulet er spesiallaget og kommer til å stå i minst hundre år, sier Willy Monsen, ildsjel og primus motor for mølleprosjektet. Sammen med sine ivrige dugnadsfeller overvåket han begivenheten.

Vann blir til kraft

Møllen svulmer i den nye bordkledningen mens den venter på det nye hjertet sitt, hjulet. Vannføringen i elven som renner gjennom Christieparken, var ikke akkurat overveldende, men stor nok til å drive hjulet rundt, mente de sakkyndige. Herfra blir kraften overført til drivhjulet, som igjen skal få kvernsteinene i sving slik at korn blir til mel.

Kvernsteinene i fineste sort hard granitt ligger klare på lasteplanet, nytilhogde av billedhogger Løland i Hyllestad i Sogn. Livets stein, som Monsen kaller dem.

Siden skal den oppvoksende slekt kunne komme på omvisning og se hvordan korn ble knust til mel da det ikke kunne kjøpes i poser i butikken. To av folkene i dugnadsgjengen har vært på møllekurs på Sotra slik at mølledriften er faglig ivaretatt.

Ekte vare

Alt på møllen er selvfølgelig laget på mål. Kledningen kommer fra trær i Fyllingsdalen, sutaket er fra Jordalen, møllehjulet fra Osterøy og kvernsteinene helt fra Hyllestad. Vinduene, som er gjenskapt av en modell fra 1820, er laget av en ekte sprossesnekker. Trematerialene i hjulet er alen av ask og furu. Ask er det hardeste treet her nord og er også brukt i tennene på drivhjulet. Monsen er med rette mektig stolt av prosjektet og av alle folkene fra Årstad bydel som har vært i sving siste året for å gjenskape møllen som sto her for 150 år siden.

Nå mangler det 80.000 kroner. Mange fra nærmiljøet og industrien i Årstad har bidratt økonomisk til mølleprosjektet, men det er fortsatt noe å gå på der, mener Willy Olsen, som håper enda flere vil spytte i kassen.

<b>MYE BRÅK </b>synes linerla, som lenge har vært på plass i den gamle møllemuren og har det travelt med å mate de små. <p/>BJØRN DJUPVIK (foto)<p/>
<b>KRAFT </b>må til. Bjørn Mjestad og Rune Revheim i sving med å montere møllehjulet som de har vært mestere for på Osterøy. <p/>BJØRN DJUPVIK (foto)<p/>