Vedtaket i bystyret kom etter en snuoperasjon fra byrådspartiene og Frp — og etter at Høyteknologisenterets direktør Bjart Nygaard lokket med Rieber-kapital. Opprinnelig ville flertallet i bystyret bygge nytt på Marineholmen, på en fire mål stor tomt som Høyteknologisenteret hadde tenkt til næringssenter.

Ferdig til hundreårsfest

Rektor Atle Hannevik er fornøyd med at den gamle skolen skal bestå. Tidligere ønsket flertallet i bystyret å bygge ny skole på Marineholmen og selge det slitte, kronglete bygget fra 1912.

— Jeg synes skolen skal ligge som en del av bomiljøet her nede. På Marineholmen ville vi blitt litt for oss selv, sier rektoren.

Det viktigste er likevel at det nå er utsikter til at det vil skje noe raskt med skolen. Det var derfor foreldre og elever gikk i fakkeltog for tre uker siden.

Høyres fraksjonsleder Harald Victor Hove håper en opprustet skole kan stå ferdig innen 2010. Rektor Hannevik har lært at ting tar tid, og er litt mindre ambisiøs.

— I 2012 feirer vi 100-årsjubileum. Da håper jeg vi har nye lokaler som kan stå i 100 år til. Det er bare fem år til, sier han.

Snuoperasjon

Høyteknologisenteret har kjempet imot planen om å bygge ny skole på sitt areal på Marineholmen. I BT 23. november sa Hove at dersom tomteeieren ikke var samarbeidsvillig, må kommunen ekspropriere området. I går var tonen en annen, etter at både opposisjonen, næringslivet og krefter innad i Høyre hadde presset på.

Bjart Nygaard, direktør i Høyteknologisenteret og GC Rieber, tok kontakt med Hove og presenterte en løsning.

— Vi foreslo å rehabilitere den gamle skolen. Det er et fint gammel bygg med en grei beliggenhet. Vi har 20 års erfaring med slik rehabilitering, og vet at det ofte er en vel så god løsning som å bygge nytt, sier Nygaard.

Planen er at den gamle skolen selges, rehabiliteres av kjøper og leies tilbake til kommunen gjennom en langsiktig leiekontrakt, et såkalt OPS-prosjekt (se faktaboks). Skolen må ut på anbud, men Høyteknologisenteret har gitt beskjed om at de er interessert i å legge inn bud.

— Vi kan også tilby en løsning for midlertidige lokaler i tiden skolen er under ombygging, sier Nygaard.

Han foreslår at skolen kan få bruke noen av de gamle byggene til Mjellem & Karlsen, som uansett skal rustes opp. Den verneverdige lagerhallen bak Møhlenpris idrettsplass er en mulighet.

Blå løsning i rød bydel

Løsningen ble møtt med lettelse i bystyret, selv om SV og RV ikke likte tanken på å selge en offentlig skole til private. Det ironiske i at dette skjer i Bergens rødeste valgkrets ble påpekt.

— For oss er det akkurat det samme om kommunale BBE eller private står som eier. Vi er leietaker uansett, sier rektor Hannevik.

Han roser politikernes kreativitet og gleder seg til dagen da veggene skal rives og nye, moderne læringsrom erstatte de malingsslitte klasserommene.

Ros var det for øvrig mye av i bystyresalen da skolebruksplanen ble banket igjennom.

— Nå har vi vist oss som tidenes mest ansvarlige politikere i Bergen, mente Pål Hafstad Thorsen (Ap). Sammen med de andre medlemmene i oppvekstkomiteen har han besøkt 43 skoler i løpet av høsten. Resultatet er en prioriteringsliste som skal stå seg uansett hvem som vinner valget.

Odd Mehus