KJERSTI MJØR

Tirsdag ble det kjent gjennom Dagens Næringsliv at Trond Mohn gir 50 millioner kroner til medisinske formål for folk flest i Bergen.

Nå kan BT avsløre at Mohn også har gitt 25 millioner kroner til etablering av et nytt forskningssenter i Bergen. «Mohn-Sverdrup senter for globale studier av havet og værvarsling i havet» åpner 20. oktober, og er tilknyttet Nansensenteret. Trond Mohn selv står som stifter.

— Det er fantastisk. Helt fantastisk, sier professor Ola M. Johannessen til BT.

- Begynte å grine

Johannessen er direktør for Nansensenteret, og leder for det nye senteret.

— Jeg hadde aldri møtt mannen før. Men da jeg presenterte ideen om senteret for ham og ba om 25 millioner kroner, sa Trond Mohn ja med en gang. Jeg begynte å grine. Og ga ham en klem.

Det nye senteret er oppkalt etter to pionerer, Henrik Mohn og Harald Ulrik Sverdrup. Henrik var bror til Trond Mohns oldefar, og etablerte Meteorologisk institutt i 1866. Da var han bare 31 år gammel.

— Egentlig startet professor Henrik Mohn med moderne meteorologi før Wilhelm Bjerknes. Og han var den som genererte Fridtjof Nansens idé om Framferden i en artikkel i Morgenbladet i Oslo i 1884. Da Nansen leste artikkelen om en transpolar strøm over det arktiske hav, sa det «klikk» i hodet hans. Nansen har kreditert ham i mange bøker, sier Johannessen.

— Mohn var også den første som gjorde en stor ekspedisjon i Norskehavet i 1878-80. Han var en pioner.

- En veldig fin start

Harald Ulrik Sverdrup var i syv år sammen med Roald Amundsen på Maud-ekspedisjonen. Etterpå ble han direktør for et av verdens største havforskningsinstitutt i California, og senere direktør på Polarinstituttet.

— Sverdrup var en gigant innen moderne havforskning, sier Johannessen.

Nansensenteret har jobbet mye med klimaforskning og værvarsling i havet, og dette er bakgrunnen for at Johannessen i mai la frem planene for Mohn. Senteret får ti ansatte.

— Pengene fra Trond Mohn gir oss en veldig fin start, og det nye senteret er en stor begivenhet i norsk havforskning, sier Johannessen.

Trang økonomi i forsknings-Norge er en av årsakene til at direktøren for Nansensenteret tok til tårene på Mohns kontor i mai.

— Vi sliter mye for å få penger til forskning i Norge. Verken Bondevik eller regjeringen har forståelse for at Norge må yte mer til forskning til nytte for samfunnet. Kloden er dekket av sytti prosent vann, og havet er et av de store uutforskede områdene i dag.

JA MED EN GANG: Trond Mohn sa ja på flekken da han fikk spørsmål om å bidra med 25 millioner kroner til et nytt senter for globale studier av havet og værvarsling i havet. <br/>ARKIVFOTO: KNUT STRAND