ØYULF HJERTENES

— Dette er gave som savner sidestykke i norsk sammenheng. Det er nesten så jeg blir fattig på ord, sier universitetsdirektør Kåre Rommetveit.

Den ekstraordinære julegaven vil gå til å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen (UiB).

Ansatte ved Haukeland Universitetssykehus kan også søke om økonomisk støtte fra stiftelsen, som får navnet Bergen forskningsstiftelse.

- Må så før der kan høstes

I en tale ved undertegnelsen av stiftelsesdokumentene onsdag trakk Trond Mohn frem sine ønsker om å være støttende i samfunnsutviklingen som bakgrunnen for gaven.

Mohn, som er Bergens rikeste mann, fortalte også at han ønsket å være med på å legge grunnlag for verdiskapning i Norge.

— Vi har et ansvar for den neste generasjon. Men det må først såes før der kan høstes. Derfor tror jeg forskning er både riktig og viktig, sa Mohn til den glade forsamlingen, ifølge universitetets nettavis På Høyden.

Trond Mohn vil ikke kommentere gaven ytterligere overfor BT.

Ingen betingelser

Universitetsdirektør Kåre Rommetveit håper og tror at Mohn vil sitte i styret den nye forskningsstiftelsen.

Selv har Mohn ikke stilt noen betingelser ved gaven. Det skal også være hans ønske at stiftelsen ikke skulle bære hans navn.

— Mohn ønsker ikke å bygge noe monument over seg selv, sier Kåre Rommetveit.

— Gavene hans kommer fra et samfunnsengasjement og en interesse for verdiskapning som ligger langt utover det de fleste makter å tenke. Gavene er en satsing på fremtidige generasjoner, noe det står en voldsom respekt av, mener han.

Satsing

Styret i stiftelsen vil bestå av fem medlemmer. Mohn selv vil utnevne to av disse, mens UiB utnevner tre. Det blir opp til det nye styret å bestemme hvordan pengene konkret skal brukes.

Kåre Rommetveit kaller gaven for en voldsom vitamininnsprøytning i forskningsmiljøene. Han sier samtalene mellom Mohn og UiB har pågått over lengre tid.

— Gaven åpner muligheten for en langsiktig satsing i Bergen på forskningstiltak som det ikke er rom for i de vanlige budsjettene, understreker Rommetveit.

Ikke første gang

Trond Mohn har bygd seg opp til å bli byens rikeste mann gjennom Frank Mohn-gruppen, som er i verdenstoppen på produksjon av skipspumper.

Tidsskriftet Kapital har beregnet hans reelle formue til å ligge nærmere fem milliarder kroner.

Onsdagens gave er langt ifra første gang at Mohn bruker sine midler på forskning og andre gode formål. Tidligere i år ga Trond Mohn rundt 140 millioner til forskning.

Haukeland Universitetssykehus har for eksempel fått 50 millioner til en PET-skanner, mens 25 millioner har gått til Nansen-stiftelsen.

- Raus og rik

Trond Mohn har også gitt store beløp til idrett og frivillige organisasjoner. Over 200 millioner er donert til bygging av idrettsanlegg.

I tillegg er Miljøvernforbundet, Raftostiftelsen og Kirkens Bymisjon blant dem som har nytt godt av Mohns gavmildhet.

— Vi er raus og rik, og det har vi tenkt til å fortsette med, sa Trond Mohn til BT i oktober i år.

<b>SJENERØS:</b> Rektor Kirsti Koch Christensen ved UiB og Kåre Rommetveit (t.h.), universitetsdirektør ved UiB, var svært takknemlige for den sjenerøse pengegaven fra Trond Mohn.
Magnus Vabø, UiB