Alvorlig og intenst lyttende, og stadig i ivrige samtaler med andre senterungdommer gjorde 20-åringen seg sterkt gjeldende på landsmøtet denne helgen.

Mens hun den ene dagen provoserte middelaldrende gammelfeminister og til og med lot seg kåre til «Model of the year», er det kampen for å hindre oljeboring og forurensning av Barentshavet som har stått Sæberg i hodet. Hun er kompromissløs. Verken nå eller i fremtiden bør noen få lov til å bore i dette sårbare området, mener hun.

Det er med andre ord en seriøs og hardt arbeidende ungdomspolitiker som spiller på så mange strenger. Hun er student og har to jobber, og i tillegg viktige og krevende tillitsverv. I Kristiansand er det som leder i Senterungdommen i Hordaland hun har prøvd å få partifellene på rett kurs.

Slitt med sceneskrekk

Det omstridte «stuntet» på selveste kvinnedagen angrer hun ikke det minste på. Det var en nyttig lærdom, og hun begrunner det slik overfor Bergens Tidende:

— Jeg vet at det var dristig, men jeg ville gjerne tørre det jeg gjorde. Jeg har alltid slitt med sceneskrekk og selvtilliten. Nå har jeg til en viss grad lært hvordan jeg skal håndtere press fra medier og omgivelsene.

— Har du fått sterke reaksjoner fra dine nærmeste?

— Absolutt ikke, jeg har ikke fått noen sure reaksjoner. Tvert imot så har min familie støttet meg fullt ut. Det var forresten en venninne som overtalte meg til å delta.

— Frister det til gjentakelse?

— Nei, det er ikke aktuelt. Det får bli med de tjue minuttene det pågikk. Det var ment som et «stunt» og ingenting annet. Jeg kommer ikke til å gjøre karriere ved å sprade rundt i bare undertøyet, for dette var et engangstilfelle, sier kvinnheradsjenta lattermildt i en kort kaffepause på landsmøtet.

Arvelig belastet

Ingrid Janne er arvelig belastet med politikk. Hennes farfar, Berge Sæberg, var mangeårig fylkespolitiker og varamann til Stortinget for Senterpartiet. Selv har hun bare halvannet års fartstid i partiarbeidet, men det har i høyeste grad gitt mersmak.

Hun bedyrer at ungdommen blir hørt og respektert av den eldre garde i partiet. Sæberg er overbevist om at det er rett av Senterpartiet å gå inn i et regjeringssamarbeid med Ap og SV, hvis vi bli store nok, rett og slett for å oppnå en best mulig miljøpolitikk.

Diktet som 10-åring

— Føler du ikke, som ung politiker, at det er et sedat og traust parti du ferdes i?

— Å langt ifra! Jeg har aldri før truffet så mange åpne og spennende folk som her, sier Ingrid Janne som røper at interessen for politikk startet allerede da hun var ti år - under EU-kampen i 1994. Da skrev hun til og med en egen Nei til EU-sang!

— Hvilken post bør Åslaug Haga få i en ny regjering?

— Hun ville blitt en strålende utenriksminister!

Ingrid janne Sæberg på Senterpartiets landsmøte i Kristiansand. Hans P. Jacobsen/Stavanger Aftenblad (foto)