Høsten 2010 gjennomførte Bergen kommune ved Smittevernkontoret en holdningskampanje. Informasjonsbrosjyrene oppfordrer unge til å teste seg for den seksuelt overførbare sykdommen klamydia.

Ifølge et brev til kommunen, stiller modellens advokat seg kritisk til bildebruken. Men kommunen mener de har informert tilstrekkelig om hvordan bildet skulle benyttes.

Har tatt ansvar

Advokaten fra advokatkontoret Steenstrup Stordrange i Ålesund, skriver i brevet at klienten mener kommunen står ansvarlig. Særlig på bakgrunn av at ansiktet til modellen er koblet opp mot tekst om klamydia.

— Vår holdning til denne saken er at vi har kjøpt bildet av Scanpix og redegjort for hva dette bildet skal brukes til. Da vi ble gjort oppmerksom på at modellen reagerte, har vi gjort det vi kunne for å begrense eksponeringen, sier Elisabeth Farstad, konstituert informasjonsdirektør i Bergen kommune.

— Så du mener at ansvaret ligger hos Scanpix?

— Ja, vi mener ansvaret ligger hos Scanpix.

Les også: Kjenner du denne magen?

Kommunikasjonsglipp

Scanpix på sin side, mener de har alt sitt på det tørre.

— Bildet er tatt fra et bildebyrå i Ålesund som modellklareres for videresalg. Jenten var under 18 år da bildet ble tatt, og jentens mor har signert på modellklareringen, sier Tor Richardsen, salgssjef i Scanpix.

Han sier signaturen også ga bildebyrået muligheten til å bruke bildet uten restriksjoner.

— De har ikke tatt noe forbehold på dette bildet. Modellklarerte bilder har vi fulle rettigheter på, sier Richardsen.

Han innrømmer imidlertid at kommunikasjonen har vært for dårlig.

— Det har skjedd en kommunikasjonssvikt mellom Scanpix og Bergen kommune. Vi ser at bildet er brukt i en sammenheng som er uheldig for modellen, men vi har fulgt alle de retningslinjer vi har for klarering, sier han.

Verken kvinnen selv eller kvinnes advokat ønsker å uttale seg i saken.

Informasjonsbrosjyren om klamydia ligger på hjemmesiden til Bergen kommune – men forsiden er nå byttet ut med en gutt.

SLIK SER DET UT NÅ: Forsiden på brosjyren som deles ut til studentene skal utfordre deres holdninger til hva som kreves for å være en attraktiv sex-partner, skriver kommunen om sin holdningskampanje. Disse bildene er tatt fra Informasjonsbrosjyren om klamydia som ligger på hjemmesiden til Bergen kommune – men forsiden er nå byttet ut med en gutt, som på bildet over. ILLUSTRASJON: fra Informasjonsbrosjyren