Mens tjue tusen bergensere feiret lysfest med fakler og sprakende fyrverkeri rundt Smålungeren, satt noen titall EU-motstandere i et intimt publokale i Vestre Torggate og markerte tiårsdagen for det norske folkets nei til EU-medlemskap i 1994.

Flest veteraner, men også noen nykommere i nei-kampen deltok på jubileums-arrangementet. De politiske motpolene Anita Apelthun Sæle og RVs Torstein Dahle innrømmet begge at de ble rørt over å se videobilder fra forrige gang folket trosset makten og sa nei til EU. Det var nostalgi og «Husker du?»-stemning, ispedd litt harselas over ja-sidens uoppfylte dommedagsprofetier fra kampen i 1994. Samlingen ble likevel først og fremst et oppgjør med kreftene som vil gjøre et tredje forsøk på å få Norge inn i EU.

Sæle satser på nei-kamp

— Den norske makteliten tar ikke et nei for et nei, sa KrFs vrakete stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle. At ja-siden har et forsprang på meningsmålingene, forklarer hun med at folk blir lurt av mediene.

— Vi klarer oss svært bra som selvstendig nasjon. La oss ta vare på friheten vår, sa Sæle, som nylig ble valgt til organisatorisk nestleder i Hordaland Nei til EU.

Sæle sier til BT at nå vil ofre mer tid på å arbeide for Nei til EU.

— Jeg snakket med partileder Høybråten nylig og han ga han meg sin fulle velsignelse til ønsket mitt om å arbeide mer for nei-saken, sier Sæle.

Hun gleder seg til å samarbeide med politikere hun ellers står milevis unna ideologisk, for eksempel RVs Torstein Dahle. Gleden er gjensidig, ifølge Dahle:

EU som tvangstrøye

— Det er svært viktig at politikere så forskjellige som Anita og jeg deltar i den felles kampen mot at Norge blir underlagt EUs tvangstrøye, sa Dahle. Den populære RV'er en kaller seg «betinget optimist» når det gjelder å holde Norge utenfor det han kaller «storkapitalens fellesskap».

Nei til EU kunne selvfølgelig ikke feire seieren i 1994 uten Senterparti-innslag. Stortingsrepresentant Rune Skjælaaen spådde en «ny, slitsom, men gøy motstandskamp».

— Vårt beste nei-argument nå blir å vise til utviklingen som skjer i EU. Unionen er i ferd med å bli til Europas forente stater. EU har aldri vært mindre populær i medlemslandene enn nå, sa Skjælaaen.

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) avviste at EU-motstanderne er en samling nasjonalistiske egoister som ikke vil dele oljeformuen med andre.

— EU-kampen handler om folkestyre. EU er grunnleggende udemokratisk, sa Lysbakken. Han forsikret forsamlingen at SV ikke er på glid i EU-spørsmålet.

— Det er kun i drømmene til enkelte journalister i Akersgata at vi er i ferd med å bli et ja-parti, sa han.