• Motstanden er stor og bred, sa Jette Christensen (Ap) da det ble trommet sammen til folkemøte mot bussreklame fredag.

Motstanden mot reklame på busskur og bybanen er sterk. Det viste oppmøtet på folkemøtet på Bergen offentlige bibliotek i dag.

I forrige uke ble det kjent at fylkesrådmann Rune Haugsdal anbefaler politikerne å innføre reklame på busser, bybanevogner og billetter, samt reklameflater på busstopp og holdeplasser.

Kort tid etter ble det klart at de tre posisjonspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet er blitt enige om å støtte forslaget.

— Ventet ikke opprør

Fylkesvaraordfører Mona Hellesnes fra Venstre uttalte tidligere denne uken til BT at hun ikke forventet noe stort folkeopprør mot reklame, i motsetning til i 2005, da reklameforslaget til slutt ble skrotet.

— Jeg var ikke tett på det som skjedde den gangen. Men jeg tror vi er i en helt annen situasjon i dag. Slik vi gjennomfører dette, på en ryddig og god måte, tror jeg vil føre til at alle vi se det positive i saken, sa Hellesnes.

Folkemøte

Det tente kruttet hos reklamemotstanderne. Nattjazz-sjef Jon Skjerdal, som sto i spissen for protestene i 2005, trommet fredag sammen til folkemøte på Bergen offentlige bibliotek.

— Vi må vise at det ikke var prosessen som var problemet i 2005, men selve prinsippet med å selge reklame i byrommet vårt, seier møteleder Charlotte Myrbråten.

Både ho og andre holder frem det de kaller en udemokratisk prosess, der man ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til bergens innbyggere.

Bred motstand

Representanter for politiske partier og et mylder av organisasjoner, fra biskopen til Blindeforbundet, møtte opp på folkemøtet.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, sier han er der for å vise at den norske kirken er opptatt av å ta vare på det mennesklige i samfunnet.

— Man skal ikke trenge å føle på ett press om konsum, vellykkethet og en perfekt kropp mens man venter på bussen, sier biskopen.

Vil mobilisere

Det var bredenighet blant deltakerene om at de har bergens innbyggere på sin side.

— Det viktigste nå er å få politikerene til å innse hvor stor motstanden er blant bergens befolkning, sier Odd Arild Viste, leder i Rødt Bergen.

— Jeg oppfordrer alle til å dele standpunktet sitt både med media og alle i Bergen, for å vise at det er stor og bred motstand, sa stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap), til stor applaus.