• Folk kan ikke bare sitte hjemme i sofaene sine og klage over voldtekter og bråk, uten at de gjør noe aktivt for å endre det.

Det sier leder for Natteravnene i Bergen, Inga Alice Næss Blaha. Hun har tro på at frivillighet kan bidra til å skape trygge gater i sentrum.

Den siste tiden har Natteravnene merket en nedgang i antall frivillige.

— Det stemmer det at vi har færre frivillige enn vi pleier, men nå i det siste har vi en oppsving, sier Næss Blaha.

Mobiliserer krefter

Hun påpeker at frivilligheten ikke kan løse alle utfordringene med voldtekt og fyllebråk alene, men at frivillige i samarbeid med politiet kan være utslagsgivende for å skape trygge gater.

Etter voldtektsbølgen i Oslo den siste tiden har det skjedd en drastisk endring i antall frivillige.

— Jeg er positiv til at de unge engasjerer seg. Vi er faktisk ved et generasjonsskifte her og da ser vi at behovet for yngre krefter er tilstede, sier hun.

Lederne i Hordaland og Bergen KrFU, Emil Andrè Erstad og Tarje Mjelstad Angelskår mobiliserer til en real dugnad for å gjøre gatene i Bergen trygge.

— Vi oppfordrer alle KrFU medlemmer, over 18 år, og andre umgdomspartier til å aktivt bidra til å gjøre gatene i Bergen tryggere, ved å patruljere sammen med Natteravnene førstkommende helg, sier Angelskår.

Ord til handling

De unge lederne ønsker å sette fokus på at det faktisk er mulig å bidra som enkeltperson i sivilsamfunnet.

— Folk må ta ansvar som medmennesker. Det er bare til å komme seg opp av sofaen og gjøre noe. Rett og slett ta ord til handling, sier Erstad.

Sammen med politiet håper de nå at Natteravnene og sivilbefolkningen kan dekke større områder av gatene i sentrum.

— Aksjonen er kun denne helgen, men vi håper at flere vil bli inspirert til å fortsette å patruljere i gatene sammen med Natteravnene, sier Erstad.

Utvidet vandring

De siste ukene har Natteravnene utvidet vandring sin i sentrums gater. Hver fredag og lørdag samles ravnene for å vandre i bergens gater fra klokken 22 - 02.

— I det siste har vi sett at det har vært behov for et utvidet tilbud. Da har vi gjerne vandret til lang over tre om natten. Spesielt om lørdagen, sier Næss-Blaha.

Lederen er oppgitt over alle de velmenede rådene som hagler inn i media og til natteravnene.

— Hvorfor ikke komme å være med og vandre med oss. Alle kan ha godt av å se hva som skjer etter midnatt. Det er da det er verst, sier hun.

Natteravnene har desverre ikke mulighet til å gå i gatene på kvelden i ukedagene. Det har de ikke ressurser til.

— Natteravner trenger vi for alltid, avslutter Næss Blaha.

Les også: Følg oss til døren.