— Det er en barriere, men du kommer fort over den. Alle jeg har kjørt med har vært hyggelige, forteller hun.

Klokken er halv fire på Kokstad, og ivrige bergensere skal hjem fra jobb. Gjennom samkjøringsappen Avego har BT kommet i kontakt med Seim, som har sagt at hun kan kjøre oss til Loddefjord. Til sammen har hun kjørt over 70 samkjøringsturer siden hun startet i fjor.

— Dette er en av de tingene jeg gjør for å bedre miljøet. Mange tenker at det blir vanskelig, fordi de ikke vet når de kjører til og fra jobb, men det er jo hele poenget: spontan samkjøring. Man gjør seg bare tilgjengelig når man vil kjøre eller sitte på, sier hun.

På sparket

Fra undersøkelser vet man at rundt 10 prosent av bergensere deler bil pr. i dag. En del gjør som Elin og samkjører ved hjelp av Avego. I to år har ansatte i ni bergensbedrifter testet ut den opprinnelig irske appen, som et ledd i Statens vegvesens prosjekt "Spontan samkjøring". I slutten av januar utgjorde de til sammen 555 registrerte samkjørere. I tillegg kommer alle de andre bergenserne som har fått øynene opp for samkjøring.

Denne uken lanserer Statens vegvesen sin egen app kalt HentMEG. Til forskjell fra Avego og andre apper, skal den ikke bare gi oversikt over personer du kan samkjøre med, men også kollektivtilbud i nærheten, og samkjøringsmuligheter i taxi. Noe lignende finnes ikke noe annet sted i verden.— Her skal man kunne se når bussen faktisk kommer. Og Norgestaxi vil få nye taksameter slik at man kan betale mindre dersom flere passasjerer deler, sier Arild Eggen, prosjektleder for "Spontan samkjøring" i Statens vegvesen.

Appen skal nå først testes ut på ansatte i Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Statens vegvesen. Planen er at allmennheten skal kunne ta den i bruk høsten 2014.

— Målet er da at bergenserne skal kunne sitte ved frokostbordet og ved hjelp av et par tastetrykk kunne avgjøre hvordan man skal komme seg til jobb – helt på sparket, sier Eggen.

Først i verden

Prosjektet har vakt oppmerksomhet internasjonalt. Så langt har ingen byer fått samkjøring til å fungere i stor skala, men Eggen ser ikke mørkt på situasjonen av den grunn.

— Det er heller ingen andre som har prøvd seg på den ideen vi nå setter ut i livet. Her har vi sjansen til å bli den første byen i verden som løser køproblemet, sier han.

Som BT skrev på mandag skal det trolig ikke mer til enn en trafikkreduksjon på ti prosent i rushtiden, før køene er borte.

I Hordaland fylkeskommune har de så stor tro på prosjektet at de har gått inn for å støtte "Spontan samkjøring" med et millionbeløp. I tillegg skal deres ansatte være med på å test appen.— Dette vil være et godt supplement til det vi ellers har av kollektivtransport i bergensområdet, sier samferdselssjef Thorbjørn Aarethun.

Selv er han fast busspassasjer, og vil derfor ikke begynne å samkjøre med det første. Men han mener alt ligger til rette for at andre bergensere skal ta appen i bruk.

— Teknologien er spennende og ny, og jeg tror bergensere begynner å se at de kanskje må vurdere andre måter å reise på enn egen personbil, sier Aarethun.

Håper på flere

Seim drømmer om flere samkjørere i hennes område Bergen Vest. Per i dag er de ikke så mange, men de har i hvert fall funnet hverandre.

— Jeg håper mange flere melder seg inn. Ved å samkjøre sparer vi miljøet for utslipp, man kan kjøre i 2+-feltet og man er med på å redusere køene. At man skal bruke en time fra Kokstad og inn til byen, er for mye bortkastet tid, sier hun.

— Har du hatt noen negative opplevelser?

— Nei. Men om det føles feil å ta med en person, så kan man bare kjøre uten, sier Seim.