Mange skikjørere og andre som ferdes i bratt terreng bærer med seg en skredsøker når de er ute i fjellet. Hvis det går et ras, vil søkerne kunne lokalisere de som måtte bli tatt av snøskred.

Forskere ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) har nylig utført tester for å kartlegge problemene med å ha mobiltelefon med seg på tur.

— Signalene fra mobiler, og spesielt nyere smarttelefoner, kan forstyrre signalene mellom søkerne. I en del tilfeller kan signaler fra mobilen være kraftigere enn fra søkeren. Da blir det umulig å finne dem som ligger under snøen, sier Kjetil Brattlien, senioringeniør ved NGI.

Verst med smarttelefon

Han mener dette problemet ikke har vært godt nok kjent tidligere.

— Vi begynte å få tilbakemeldinger om at det var store problemer med å finne den savnede med skredsøkeren. Etter hvert fikk vi undersøkt hvordan mobiler påvirker signalet, og fikk kunnskap om hvor alvorlig problemet kan være.

NGI har gjennomført egne tester, og oppfordrer nå folk til å slå av mobiltelefonen hvis de skal gjennomføre et søk etter savnede. Hvis den som ligger begravet har på seg mobil, vil signalene bli noe svekket, men det ødelegger ikke signalet.

Brattlien mener svekkelsen ikke er stor nok når skredsøkeren sender ut signaler til at skikjørere bør kjøre med mobilen avslått. Problemene er større når skredsøkerne blir stilt inn på søkemodus.

- Alle må ha søker

Konkurransen Røldal Freeride Challenge pålegger alle deltagerne sine å kjøre med skredsøker, i tillegg til spade, hjelm og søkestang.

— Deltagerne får ikke lov til å starte hvis de mangler noe av dette, sier arrangør Bettina Gavoll-Hansen.

Hun har hørt om problemene med mobilsignaler, og mener det er etablert i miljøet av man ved eventuelle søk etter snøras slår av mobilen.

Gavoll-Hansen forteller også at fokuset på sikkerhet har økt betydelig de siste ti årene.

— Før var det ikke så nøye, men nå har de fleste godt utstyr. Hvis man ikke har skredsøker får man gjerne ikke være med på turer. Det hjelper ikke at jeg har søker og blir tatt av et skred hvis ikke de andre i følget også har det, sier hun.

Ti omkommer årlig

De siste tre årene har 30 mennesker omkommet i snøskred i Norge.

— Det er veldig mange. Da er det viktig at de som ferdes i bratt terreng har best mulig utstyr til å gjennomføre en kameratredning hvis det trengs, sier Brattlien.

Tidsaspektet er svært viktig når folk blir tatt av snøskred.

Brattlien forteller at de fleste som blir funnet og gravd opp etter 15 minutter overlever, mens de fleste som blir gravd opp etter 30 minutter dør.

— Det er nesten umulig å finne noen innen 15 minutter uten søker, sier han.

Brattlien har ikke tall på hvor mange totalt sett som blir tatt av snøras, men forteller at statistikk viser at halvparten av de som blir helt begravd av snøskred dør.

— Man kan da kanskje anta at 60 personer er blitt helt begravd av snøras de siste tre årene, og at halvparten altså er blitt reddet.