MAREN NÆSS OLSEN

Etter mørkets frembrudd kommer de kjørende, med biler fullastet med slitte sofaer og gamle vaskemaskiner. Møbelvandalene har forvandlet parkeringsplassen i Damsgårdsveien 57 til en søppelfylling.

FAV Gruppen AS eier parkeringsplassen. Driftsleder Odd Fondevik fortviler.

— Folk har virkelig rare holdninger. Vi har en parkeringsplass, og så kommer folk og hiver boss der etter mørkets frembrudd, sier han.

Møbler langs veien

Og det skjer ikke bare på parkeringsplassen. Bortover i Damsgårdsveien har folk satt fra seg både sofaer og stresslesser. I lang tid har området vært plaget av vandaler, som hiver fra seg det de måtte ha av gamle møbler og ødelagte hvitevarer.

Fondevik mener at problemet er blitt større etter at det 1. juli i fjor ble innført avgift for å levere fra seg boss på gjenvinningsstasjoner.

— Men det er jo gratis å levere inn hvitevarer på Expert. Hvorfor kan ikke folk levere fra seg vaskemaskiner og komfyrer der, spør han.

Det er Legal Parkering som driver parkeringsplassen. Daglig leder Gustav Søbak betegner møbeldumpingen som et stort problem.

— Jeg trodde det var slutt på dette på 60-tallet. Jeg har ikke sett på maken, sier han.

Rydder opp

I går kveld ble det ryddet opp på parkeringsplassen. FAV Gruppen AS har satt i verk tiltak for å få bukt med problemet.

— Vi har satt opp kamera og skilt, så hvis vi tar noen på fersken, blir det politianmeldelse, sier Fondevik.

Informasjonssjef Kjersti Kildahl i BIR tror ikke at bossavgiften på 50 kroner har noe å gjøre med møbeldumpingen.

— Dessverre ser vi at det av og til etablerer seg sånne steder, der møbler blir dumpet. Dette skjedde også før vi innførte avgiften, sier hun.

Det er for øvrig gratis å levere fra seg hvitevarer på høyst lovlig vis på gjenvinningsstasjonene i Bergen.