Verken hun eller storesøsknene Frida (6) og Fredrik (9) fikk gå i fred for de nysgjerrige tungene som stadig kom ut for å hilse ordentlig på.

I går holdt Hedra Samdrift åpen gard i samarbeid med Kystsogevekene og alle bondelagene på Radøy.

Med besteforeldre på gård, er det ikke første gang de tre søsknene har kontakt med andre kyr enn de på melkekartongen.

— Se! Hun sleiker på skoen min, sier Fredrik.

Han ler og må stadig flytte seg for de store, brune hodene. Men ved den mekaniske melkemaskinen får niåringen stå i fred. Der, bak den avanserte teknologien og kameraer med to lasere hver som gjør at maskinen finner spenen, står kuen rolig og tygger i seg kraftfôr.

Helge Dragøy og Otto Helland, som eier gården, peker og forklarer hvordan melkemaskinen fungerer. Til vanlig trenger de ikke å våke over den: Maskinen passer på seg selv og melkekyrne, og gir høylytt beskjed om noe ikke stemmer helt.

Fra jord til bord

Det var ikke få som tok turen over dørmatten, smykket med en ku den også, selvsagt, og inn i det nye fjøset i går. I minikafeen gikk praten tett mellom tyggene.

— Kanskje det er litt ekstra i år fordi dette bygget bare har stått et års tid? Jeg synes det er viktig å vise frem fremtidens jordbruk også. Mens noen legger ned, satser andre stort, sier Asgeir Nøttveit, leder i Manger bondelag.

— Kjekt å kunne åpne dørene. Det mest positive er at ungene får et forhold til dyrene, sier Jostein Hellestveit, styremedlem i Hordaland bondelag.

På veggene henger det flere postere med tittelen «Fra jord til bord». De to har hørt nok røverhistorier fra barn med tåkete oppfatninger av hvordan mat blir til.

— Mange tror at ting oppstår i butikken. Kanskje foreldrene ubevisst skjermer ungene fra sannheten? Uansett er det viktig å la folk få litt innsikt i virkeligheten, sier Hellestveit.

Slikkefri sone

Å kunne behandle en traktor forsvarlig, er en viktig del av det å drive gård.

På grusen øver derfor en gjeng iherdige, unge sjåfører til trøtraktorførerprøven, som skal gjennomføres straks lensmann Kjell Idar Vangberg er klar.

— Tut-tut! roper Sofie Helene Vetaas (6), lei av å vente i kø.

Selve førerprøven består av en slalåmløype helt bort til politibilen. Ikke helt enkelt hvis hjulene ikke vil samarbeide, men lensmannen er fornøyd med kjøreferdighetene.

— Standarden virker veldig bra, sier han og skriver ut sertifikater i fleng.

Og slike verdipapirer er det ingen kyr som får lov til å sleike på.

KLØPINNE FOR FIRBEINTE: Klømaskinen var noe av det som tiltrakk seg mest oppmerksomhet fra både kyr og besøkende.
Dolmen, Siv
OPPKJØRING: Sofie Helene Vetaas (6) og Simon Andreas Vetaas (3 1/2) øver til førerprøven for trøtraktorer, og fikk sertifikat fra lensmann Kjell Idar Vangsberg avholdt førerprøve for trøtraktorer. I bakgrunnen bestemor Lillian.
Dolmen, Siv
FLUE PÅ VEGGEN: Fluepapiret kan skryte av storfangst.
Dolmen, Siv