I går ettermiddag var budet kommet opp i 82.000 kroner, og pingvinen lå an til å bli hetende Edvard Grieg.

Men det spørs om hovedstaden har gitt opp kampen om å få kalle pingvinen opp etter Oslos skytshelgen St. Hallvard med dette. Budene og tusenlappene haglet tett i hele går.

Kappestriden står mellom byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H) og Bergens tidligere ordfører, Herman Friele (H).

Den muntre prestisjekampen foregår på tidenes nettaksjon for barn, og går til inntekt for TV-aksjonen «Sammen for barn» i dag. I år går de innsamlede midlene til UNICEF. Kampen står om hvem som skal bli fadder — og gi navn til - pingvinungen som ble født på Akvariet i Bergen 25. juni.

Edvard eller Eva

Tidligere i uken kunne byrådsleder Erling Lae triumferende legge inn bud på 20.000 kroner for den fornemme rettigheten. Han ønsker å døpe pingvinsjarmøren St. Hallvard.

Budet fikk Bergens avtroppede ordfører til umiddelbart å heve budet til 25.000 kroner.

— Det går ikke an at Oslo navngir en pingvinunge født i Bergen. For oss er dette et godt påskudd til å gi mye til et godt formål. Så det er med glimt i øyet at vi sier at vi må slå Oslo, sa en humrende Friele til bt.no.

Han vil kalle den fire måneder gamle kroppen Edvard Grieg, eller Eva Grieg hvis det skulle vise seg å være en dame. Det går nemlig ikke an å bestemme kjønn på pingviner før de er voksne.

Fanklubb på Facebook

— Her er det fortsatt mulig å høyne, sier TV-aksjonens optimistiske informasjonsleder Kristian Sarastuen til NTB. Han har ingen skrupler med å nøre opp under prestisjekampen i øst og vest.

Pingvinen har rukket å bli populær også på andre steder enn nettauksjonen. På fredag fikk den sin egen fanklubb på Facebook, og medlemsmassen øker raskt.

Amundsen, Paul S.