HARIS HINDIC

Av alle mine «våkne år» bodde jeg omtrent like lenge her og der. Jeg er på en måte delt på to og jeg føler at en stor del av meg tilhører her hvor mine barn vokser opp og hvor vi har det bra.

FORRIGE MÅNED var jeg med familien i hjembyen min i to uker. Deilige varme soldager. Luktene og lydene ga tilbake minner og følelser. Folk er ute hele tiden og de hilser og småprater med oss på gaten overalt vi går. Men krigen har satt dype spor overalt. Landet har størst prosent arbeidsledige i Europa. Hva som skjuler seg under overflaten er ikke lett å vite.

MAN KAN OPPLEVE store kontraster i byen. Om kvelden er hele byen ute og man føler seg invitert til en stor fest hvor alle er bare glade og lykkelige. Det kunne ha vært hvor som helst i Europa, i hvilken som helst by. Ingenting forteller om at det er elendighet ellers, men om man løfter blikket opp til over andre etasje på de husene, kan man se svarte og brente vegger. Veldig rart og trist.

FORTSATT KAN MAN SE FN-soldater kjørende i sine lett gjenkjennelige biler og det skaper et bilde av en ustabil tilstand. Det forteller at landet ikke er ferdig med de forholdene som gjør at man kan stole på varig fred.

DET ER IKKE SÅ LETT å male et komplett bildet av alt jeg bærer i hode og hjerte. Det føles som om oppholdet der nede varte like lenge som et glimt av noe som sitter fast i hukommelsen. Som en venn av meg sa «jeg bare lukket øynene og åpnet de igjen og så står jeg igjen i Bergen».

JEG HAR KOMMET TILBAKE med er en stor ladning av håp og negativ energi. Det er virkelig rart at et sted kan bære så mye negativ energi og håp samtidig. Det kan være en mektig opplevelse for mange, som ikke nødvendigvis kommer derfra. I alt en sterk påminnelse om at landet mitt har mye å reparere og ordne oppi. Samtidig føler jeg at landet mitt er blitt glemt og at det venter på å bli oppdaget på nytt. Det var godt å komme tilbake til Norge, men hjertet mitt er fortsatt der og noe sier meg at fremtiden venter på meg i Mostar.