Navn: Georg Johannesen

Alder: 73 (blir 74 i morgen)

Yrkestittel: forfatter, litteraturprofessor, statsstipendiat

Bosted: Frederik Meltzers gate

Hvor vokste du opp? — Jeg bodde i Kong Oscars gate 28 - i kvadratet mellom Domkirken, Skostredet, Korskirken og Lille Øvregate - til jeg var 10 år. Da flyttet mor med fire barn minus far til Nygårdsgaten 43, der jeg bodde til jeg ble voksen. Jeg følte meg som en fremmed på Nygård, og fortsatte på Christi Krybbe skoler også etter flyttingen.

Hvor ville du helst bodd? - Akkurat der jeg bor, i Frederik Meltzers gate. Eller i Oslo. Mellom Bislett og Bogstadveien.

Hvor går søndagsturen? - Jeg går ikke søndagstur. Søndagene samler heller min samboer Laila og jeg mine barn til middag hjemme hos oss. Laila har flere meter med kokebøker.

Favoritt utested? - Ingen. Jeg går lite ut. Hvorfor kjøpe vin til tre hundre kroner flasken når den samme vinen kan kjøpes på polet for hundre?

Hvor handler du klær? - Fretex. Og av og til hos Follestad i Oslo eller Olsen & Nicolaysen i Bergen. Jeg har så bred hals og korte armer - de er som luffer, så jeg må spesialbestille skjortene mine. Jeg fikk en gang en høy utmerkelse, og måtte ha en mørk dress til overrekkelsen. Da gikk jeg til Dressmann og kjøpte den billigste blådressen jeg fant. Jeg er overbevist om at jeg klarer meg, uansett hvilke klær jeg går med.

De beste skillingsbollene? - Jeg spiser ikke skillingsboller. Min far snakket om toskillingskaker, eller bløtkaker, og det liker jeg godt.

Ditt beste skoleminne? - Lærer Einar Tvinnereim på Christi Krybbe. Han var nynorsking og mente Bergen var en tragisk by og at bergensk også var feil. Tvinnereim var en barnehater og den beste læreren jeg har hatt.

Din bergenske favorittrett? - Min samboer Lailas søndagsmiddager.

Hvor er du medlem? - Jeg er gudløs og partiløs - og formann i Retorisk Forum.

Hva samler du på? - Bøker.

Ditt bergenske favorittuttrykk ? - Tannkost.

Hva er du mest stolt over? - Absolutt ingenting. Byen er vanstyrt. Altfor mange hus er revet, og bilismen er for stor. Sentrum har mistet miljøet som var da jeg var liten.

Hva ville du vist en turist? - Vi skulle tatt Fløibanen til Skansemyren, og gått av der. Så ruslet ned den flotte bøkealleen til Fjellveien og fortsatt utover mot Christinegård og de fine eiketrærne der ute.

Hva savner du når du er på reise? - Jeg savner ikke Bergen, men bøkene mine.

Det mest romantiske stedet? - Det finnes ikke romantiske steder, bare romantiske situasjoner.

Ditt første kyss? - Som 4-5-åring forsøkte jeg å bløffe lekekameraten min Gerd ved å si at «På årets varmeste dag kan maurene fly». Vi var hjemme hos henne, på loftet. Gerd var sint på meg fordi jeg tidligere hadde påstått at dukkene hennes ikke var levende. Derfor svarte hun at «På årets varmeste dag gjør dukkene mine sånn ...», og så kysset hun ut i løse luften. Det var da jeg for første gang skjønte at jeg kom til å bli veldig interessert i kvinner.

Favorittbergenser ? - Cecilie Løveid. Hun har gått i Holbergs fotspor og flyttet til København. Jeg har brukt deler av hennes «Stevn Bergen» fra 1969 som motto: «Svin til Bergen som ikke lar noen overleve, bare det hvite, det pittoreske, med utdeling av gratis kaffe og gratis fiskesuppe. (...) Bergens tegn: sol og regn. Du er min by, mitt hjerte samler på deg».

Har du gått i buekorps? - Nei. Men jeg er for buekorps. Jeg valgte i stedet speideren, gikk i 1. Bergen, Løvepatruljen.

Når var du på Stadion sist? - For cirka ti år siden, med min sønn Julius. Han spilte på Djerv.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken med Vidden, det eneste byfjellet som ikke er ødelagt av østlandsk gran. Grantrær er ugress! Jeg liker Norge best over tregrensen. I august i fjor overnattet jeg bak en stein på vestsiden av Borgarskaret.

En god dag i Bergen? - Alle dager er gode. Men jeg liker ikke kulde og snø. Da er det mye bedre med regn. Bergen er vakker i regn. Da kommer de fine, grå valørene i alle ting frem. Det er også okei med tåke, for da slipper jeg å se Ulriksmasten.

Ordfører for en dag? - Bergen går på autopilot. En ordfører gjør ingenting. Selv ville jeg nok ha sittet på kontoret og hørt på strykekvartetter av Beethoven, eller malt på et maleri.

Bergen om 50 år? - Jeg skulle ønske byen gikk tilbake 50 år - til slik den så ut førGerhardsen, og husene på Gamle Bergen var tilbake på plassene der de opprinnelig sto.

ANNE-GRETHE DAHL