Markeringen utenfor politihuset i Bergen ble gjennomført samme dag som punktmarkeringer i Skien, Trondheim og Oslo. Alle steder handlet demonstrasjonene om misnøye med at spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot fire polititjenestemenn i Trondheim. De fire deltok under arrestasjonen som endte med at norsk-nigerianeren Eugene Ejike Obiora døde.

— Vi appellerer til justisministeren om å etterforske saken på nytt. Dødsfallet må ende med en rettssak, sa SVs Simen Willgohs i en appell.

En av de fire politimennene var for åtte år siden anmeldt for rasistisk vold mot en vaskehjelp. Utenfor politihuset ble denne tjenestemannen navngitt flere ganger.

— Jeg er ikke redd for å si navnet, ropte demonstrasjonsleder Sara Bell.

Viktig dato

Mackwin Yogendran fra Etnisk Likestillingsgruppe i Hordaland SV sa at datoen for markeringen, 8. mai, ikke er tilfeldig.

— Vi ønsker å tro at Norge er et fritt land hvor alle står under lovens beskyttelse, sa Yogendran.

RVs Chiku Ali krevde i sin appell at politifolk som er involvert i så alvorlige saker må suspenderes mens granskingen pågår. - Nye Sefo holder ikke som uavhengig etterforskningsinstans, sa Ali.

Krav til ministeren

I Oslo fikk justisminister Knut Storberget overlevert et opprop med forslag om at kolleger ikke skal etterforske kolleger. De som etterforsket Obiora-saken var bare måneder tidligere ansatt i samme politidistrikt.

I oppropet blir det også krevd forbud mot kvelertak ved pågripelse. Obiora døde etter at politiet rykket ut og arresterte ham utenfor et sosialkontor i Trondheim 7. september i fjor. Under pågripelsen ble han holdt nede med et kvelertak.

POLITIDØDSFALLET: Demonstrasjonen mot henleggelsen av politidødsfallet i Trondheim samlet 200 mennesker.
Sævig, Rune